Australië heeft de kweek van medicinale cannabis gelegaliseerd

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Australië heeft de kweek van medicinale cannabis gelegaliseerd

Australië is het laatste land onder de evenaar dat medicinale cannabis legaliseert. We worstelen ons door de legalisatie en het jargon heen, om jou in simpele bewoordingen uit te leggen hoe de legale medicinale cannabismarkt zich ontwikkelt en wat dit betekent voor medicinale cannabisgebruikers.

Op zondag 30 oktober 2016 werd medicinale cannabis gelegaliseerd in Australië. Tweeledige steun in het nationale parlement voor het legaliseren van medicinale cannabis heeft geleid tot de Narcotic Drugs Amendment Act 2016.

Wij zijn blij met al het nieuws over cannabislegalisatie voor zowel medicinale als recreatieve doeleinden. Hoewel de meeste Australische medicinale cannabisgebruikers in eerste instantie blij zijn met het vooruitzicht op legale medicinale cannabis, schuilt er een addertje onder het gras.

Je moet dieper graven om een duidelijker beeld te krijgen van hoe het Australische Medicinale Cannabismodel gaat werken. We hebben de legalisatie en de hoofdzaken onder de loep genomen en er zijn een paar dingen waar we ons zorgen over maken.

WAT STAAT DE WETGEVING TOE? EN WIE HEEFT DE TOUWTJES IN HANDEN?

**De Narcotic Drugs Amendment Act 2016 stelt dat "een vergunningssysteem de verbouw van cannabisplanten en de productie van cannabis en cannabishars reguleert."

**De Narcotic
https://www.legislation.gov.au/Details/C2016A00012

Verbouw en productie en gerelateerde activiteiten die onder het systeem vallen, betreft gebruik met medicinale doeleinden, of onderzoek dat in verband staat met medicinale cannabis.

De reclassificering van marihuana als medicijn in plaats van als gevaarlijk verdovend middel is de verantwoordelijkheid van de Therapeutic Goods Administration. Kijkend naar de website van deze organisatie lijkt de Therapeutic Goods Administration een zelfde soort rol te spelen als de Voedsel en Waren Autoriteit in andere landen.

**"De Therapeutic Goods Administration (TGA) is de autoriteit in Australië die toeziet op heilzame goederen. We voeren verschillende inspecties en controles uit zodat de therapeutische waren die verkrijgbaar zijn in Australië van goede kwaliteit zijn, met het doel om ervoor te zorgen dat de Australische gemeenschap binnen een redelijke termijn toegang heeft tot geneeskrachtige voordelen." -

** TGA https://www.tga.gov.au/about-tga

Verder houdt het Ministerie van Gezondheid streng toezicht op de regulatie van de legale medicinale cannabisindustrie middels de Office of Drug Control (ODC). Dit maakt gezondheidsminister Sussan Ley de leider van de Australische medicinale cannabisindustrie.

HOE WERKT HET IN ESSENTIE?

Helaas verschilt de toegang tot een behandeling met cannabis van staat tot staat. Patiënten die bijvoorbeeld lijden aan ziekten als MS, HIV/AIDS, kanker en andere ernstige en/of terminale aandoeningen, kunnen in staten zoals Queensland en New South Wales meestal goed terecht.

Opgemerkt moet worden dat er nog geen legale medicinale cannabisgewassen zijn verbouwd in Australië. De aanlevering van medicinale marihuana zal afhankelijk zijn van apothekersrecepten, en de meeste patiënten kunnen geen legale medicinale cannabis verkrijgen tot het begin van dit jaar.

Grote delen van het land hebben helemaal geen mogelijkheden, zoals Zuid-Australië en het Noordelijk Territorium. Het lijkt er dan ook op dat het huidige model de principes en kerndoelen van de TGA betwist.

Van grote zorg is de afwezigheid van regels voor thuiskweek van medicinale cannabis door patiënten zelf. Ook kan de toegang tot medicinale cannabis voor minderjarigen in het gewis blijven door een gebrek aan reglementen. Gedurende het schrijven van dit artikel, is thuiskweek nog steeds geen legale optie voor medicinale cannabisgebruikers.

Australië heeft de kweek van medicinale cannabis gelegaliseerd

STRENG TOEZICHT EN HOGE DREMPELS

Als je denkt dat de Australische overheid de sluizen heeft geopend voor een omvangrijke medicinale cannabisindustrie, heb je het mis.

De ODC heeft recentelijk een overzicht van richtlijnen van 23 pagina's uitgebracht die kwekers in acht moeten nemen voordat ze zelfs maar van plan zijn om wat kruiden te verbouwen.

Je kunt de **complete tekst lezen, maar zelfs een snelle blik geeft je het gevoel dat dit overzicht is gepubliceerd uit eigenbelang, in plaats van de belangen van de eindgebruikers in acht te nemen.

** complete tekst
https://www.odc.gov.au/sites/default/files/guideline-security-medicinal-cannabis.pdf

Investeren in een speciale, hoogbeveiligde voorziening gaat veel verder dan wat binnen handbereik ligt van de kleine Australische medicinale kweker.

Verder zijn volgens de laatste schattingen van de ODC de niet-restitueerbare vergoedingen en kosten bij de aanvraag van de benodigde papieren als volgt: AU$ 5,290 voor een kweek/productievoorziening, AU$ 1,830 voor een kweek/productievergunning en maar liefst AU$ 7,050 voor een inspectie die nodig wordt geacht na aanvraag.

Bovendien is het oogsten van je planten volgens de wet technisch gezien een productieproces, waardoor je voor beide moet opdokken. Niet iedereen heeft een juridisch beleidsteam die deze lastige bureaucratie kan afhandelen.

Deze dure belemmeringen zorgen ervoor dat medicinale cannabisgebruikers niet zelfvoorzienend kunnen zijn en volledig afhankelijk worden van een industriële monopolie.

Concurrentie is goed voor de markt, om welk product of welke dienst het ook gaat. Als er een monopolie tot stand wordt gebracht, lijdt de klant altijd onder hoge prijzen en beperkte keuzes.

Dit soort strikte regelgeving resulteert in voordelen voor de grote spelers zoals de grote farmaceutische bedrijven die zonder last te hebben van concurrentie veel geld kunnen verdienen op de gelimiteerde Australische medicinale cannabismarkt.

Outdoor wietkwekers zien hun hoop op een plekje in de legale markt vervliegen, en outdoor Australische marihuana lijkt het grote zwarte marktproduct te worden in 2017.

ALTERNATIEVE MODELLEN

In zijn huidige vorm is de Narcotics Amendment Act 2016 niet meer dan een "markt-maker" voor grote bedrijven die samenwerken met de overheid om op een legale manier de absolute macht in de Medicinale Cannabisindustrie te verkrijgen.

Paginalange reguleringen sommen allerlei veiligheidsmaatregelen op, maar geen enkele paragraaf gaat over het exacte aantal planten of soorten dat mag worden gekweekt.

Het opleggen van excessieve regels en voorschriften waardoor buitenkweek onmogelijk wordt gemaakt, is overal een volslagen krankzinnig beleid, maar vooral in Australië. Misschien zijn we cynisch, maar dit hele model is óf opzettelijk ontworpen om commerciële belangen te behartigen, óf wellicht heeft het Ministerie van Gezondheid het plan in eerste instantie niet eens bedacht?

De onmiskenbare vreselijke gebeurtenissen op de Filipijnen buiten beschouwing gelaten, bereikt de cannabislegalisatiebeweging heel wat op het zuidelijk halfrond.

Medicinale cannabis is sociaal acceptabel en legaal geworden in bijna heel Zuid-Amerika. Cannabisclubs zijn zelfs toegenomen in Chili en Colombia; ooit was dit ondenkbaar.

De medicinale cannabismodellen Zuid-Amerika zijn niet perfect, maar zijn in ieder geval meer gericht op de eindgebruiker dan het Australische model.

Of je er nu blij mee bent of niet, marihuana is het nieuwe hoogwaardige koopwaar van de 21e eeuw, en wereldwijde cannabishandel ligt binnen handbereik. We stellen een meer patiëntgerichte aanpak in Australië voor, en als de overheid op zoek is naar extra belastinginkomsten kan ze altijd nog recreatief gebruik gaan legaliseren.