Autoflowering cannabis strains: voordelen en nadelen
Published :
Jan 21, 2019
Categories :
Cannabis kweken
Wil je weleens autoflowers kweken? Kwekers kennen wat dat betreft geen tussenweg, ze haten ze of zijn er verzot op. Wil jij weleens zien tot welk kamp je behoort, voordat je ze bestelt? Lees deze doorslaggevende gids en beslis voor jezelf.
Hedendaagse autoflowering planten verschillen als dag en nacht van de oorspronkelijke Lowryder strains. In het begin waren autoflowers een nieuwigheid, maar ze raakten erg gewild onder newbies. Ze leverden binnen korte tijd rookbare wiet op, er was geen volledig ingerichte kweekruimte nodig en over lichtregime, trainingstechnieken en andere zaken hoefde je niet in te zitten. Het behelsde slechts een zaadje in de grond, water en wat geduld.
De meeste kwekers zagen er echter geen brood in, omdat de planten minder sterk waren, minder opbrachten, aan smaak verloren en de high slap was. Maar de tijden zijn veranderd! Vandaag de dag constateer je waarschijnlijk niet eens het verschil meer tussen toppen van een moderne autoflower en een fotoperiodieke plant als je ze aan een rooktest onderwerpt. Tegenwoordig zijn er nieuwe kruisingen die gegarandeerd een THC-gehalte hebben van 20% of meer en evenredig royale opbrengsten.
Toch zijn autoflowers niet iedereens ding. Kwekers zijn er ofwel helemaal weg van of ze moeten er niks van hebben. Hier volgt een opsomming van de voordelen en nadelen van autoflowering strains. Bepaal hiermee zelf wat je ervan vindt.
VOORDEEL: GEEN 12 UUR DUISTERNIS VEREIST OM TOT BLOEI OVER TE GAAN
Fotoperiode cannabisplanten moeten een afgemeten hoeveelheid duisternis krijgen om de bloei op gang te brengen. Zolang ze dagelijks meer dan 12 uur licht ontvangen, blijven ze in de groeiperiode. Je moet ze meer dan 12 uur in het donker zetten, waarna ze binnen een week stampers produceren. Zelfs een minieme lichtlekkage tijdens deze donkere periode veroorzaakt grote problemen. Afhankelijk van het moment van de bloeiperiode, vertragen extra lumen de bloei, belemmeren ze de groei van de toppen of worden je planten hermafrodiet, waardoor je hele kweek vol met zaad komt te zitten.
Autoflowering cannabisplanten zijn bijzonder vergevingsgezind. Zodra hun genetische alarmbelletje afgaat, zo'n 2 tot 3 weken na het ontkiemen, beginnen ze te bloeien. Sommige zijn gewoon de hele levenscyclus onder 24 uur licht te zetten en blijven floreren. Andere hebben echter ten minste 6 uur duisternis nodig om tot bloei over te gaan. Laat het giswerk achterwege en houd gewoon voor autoflowers gedurende de hele levenscyclus een 18/6 lichtregime aan. Eventuele lichtlekkage veroorzaakt doorgaans geen problemen.
Buiten voelen autoflowers zich ook happy bij variërende lichturen. Maar plan de kweek wel zo dat ze niet ten prooi vallen aan vorst. De meeste zijn koubestendig, maar aan vriesweer hebben ze een broertje dood. Als je tijdens het late voorjaar of vroeg in de herfst een koufront ziet naderen, dek ze dan af.
Tip: Omdat autoflowers niet van een lichtregime afhankelijk zijn, hoef je niet over veel kennis en apparatuur te beschikken om ze met succes te kweken. Daarom zijn ze zo geliefd bij beginnende kwekers.
VOORDEEL: SNELLE BLOEI, SNELLE OOGST
Autoflowering cannabisplanten trekken de aandacht van veel kwekers omdat ze snel gaan bloeien en dus ook gauw te oogsten zijn. Met fotoperiodieke planten is dit eveneens mogelijk als je ze met een 12/12 lichtregime kweekt nadat ze ontkiemt zijn. Dat levert echter piepkleine plantjes op. In plaats daarvan houden de meeste kwekers voor hun fotoperiodieke planten een groeiperiode van 4 tot 6 weken aan. Daarna forceren ze de planten tot bloei als ze tevreden zijn over de maat of als de cannabis tekenen van seksuele rijpheid vertoont.
Met autoflowers hoef je je daar geen zorgen om te maken. Die beginnen gewoon te bloeien volgens hun genetische programmering en hebben een korte levenscyclus. In sommige gevallen produceren automatische cannabisplanten oogstrijpe toppen binnen 6 tot 7 weken na het ontkiemen. Ze doen er zelden langer dan 10 weken over. Tel uit je winst; autoflowers brengen de tijd die het duurt tot je rookbare toppen hebt met wel 8 weken of meer terug.
Als je buiten cannabis wilt kweken in koudere, noordelijkere klimaten met korte natte zomers, is het het best om autoflowers te kweken. Fotoperiode variëteiten gaan pas aan het eind van de zomer over tot de bloei. Ze lopen dus veel risico op toprot of bevriezing voordat ze oogstrijp zijn. Zelfs een langdurige regenperiode in de herfst is al destructief. Autoflowers verminderen dat risico, maar je doet er verstandig aan schimmelbestendige variëteiten te kweken als het altijd vochtig weer is. Dichte, compacte toppen, waarbij moeilijk verse lucht door de kelken stroomt, krijgen snel te maken met toprot, ongeacht hoe gauw ze klaar zijn.
VOORDEEL: HET ZIJN KLEINE ONOPVALLENDE PLANTEN
De meeste autoflowering cannabisplanten zijn kleiner en onopvallender dan hun fotoperiode tegenhangers. Doorgaans worden ze niet hoger dan 120cm. Sommige halen amper de 30cm. Dat is perfect voor kleinere kweekruimtes, zoals tentjes, kastjes en balkonnetjes. Bij een guerrillakweek is het mogelijk autoflowers op een open plek te verstoppen, in plaats van in een boomrijk gebied, zodat ze meer zonlicht krijgen. Deze lage planten verschuilen zich achter struiken, hoopjes takken en zelfs in weidegebieden.
Als bonus hebben autoflowers weinig behoefte aan ondersteuning om lange, slanke zijtakken te ondersteunen die weleens willen buigen of breken als de toppen zwaarder worden. En hoewel er autoflowering cannabisplanten zijn die heel erg ruiken, verspreiden ze minder geur dan vergelijkbare fotoperiode variëteiten. Je hebt helemaal of bijna geen luchtzuivering nodig.
VOORDEEL: BLOEIEN TIJDENS DE GROEIPERIODE
Om je kweekruimte efficiënter te gebruiken, is het mogelijk autoflowers en fotoperiode cannabisplanten naast elkaar te kweken. Het toeval wil dat fotoperiodieke variëteiten goed groeien onder het 18/6 lichtregime van de meeste autoflowers. Dat betekent dat als je binnen autoflowering soorten kweekt, deze gewoon tussen de fotoperiode planten in de groeiperiode kunnen staan.
Tegen de tijd dat je de fotoperiodieke planten moet verpotten en op 12/12 moet overschakelen, zijn je autoflowers oogstrijp. Zelfs als ze nog niet helemaal klaar zijn, is het gewoon mogelijk het lichtregime te veranderen. Autoflowering cannabisplanten hebben niets te lijden als ze vanaf dat moment een paar dagen of een weekje minder licht krijgen. Bovendien stimuleert het soms de toppen om meer hars aan te maken.
Buiten ga je net zo te werk, maar voer je elke 2 tot 4 weken nieuwe zaailingen aan. Veel kwekers zijn in staat 3 of 4 oogsten te behalen met hun autoflowers in een kweekseizoen, vergeleken met één oogst van een fotoperiodieke plant. Dat je iets te roken hebt voordat je uiteindelijk in het najaar mag oogsten, is een groot voordeel als je voorraad van het voorgaande jaar op is.
NADEEL: LAGER OOGSTGEWICHT
Cannabis ruderalis heeft een korte levenscyclus ten gevolge van de strenge, koude omstandigheden in de gebieden waar ze van nature is geëvolueerd. Haar enige doel is zich zo snel mogelijk voort te planten, ongeacht de condities. Dat betekent een minimale oogst. Als een ruderalis met een indica of sativa gekruist is voor het veredelen van een autoflower gaat dat altijd ten koste van het oogstgewicht. Zo werkt de natuur nu eenmaal.
Dat ging beslist op voor de allereerste autoflowers die Lowryder genoemd werden. Tegenwoordig brengen de moderne autoflowering variëteiten echter meer op. Soms leveren ze zelfs meer op dan een fotoperiode variëteit. Hoe dat mogelijk is? Middels nauwkeurige selectie kweken meesterveredelaars autoflowering planten, waaruit ze de meest opbrengende exemplaren selecteren voor de volgende generatie zaden. Na verloop van tijd stabiliseert dit proces de gewenste eigenschap, zodat kwekers weten dat ze niets tekortkomen.
Tegenmaatregelen: Om het lagere rendement te verhogen, plaats je de planten in een SOG (Screen Of Green) opstelling of houd je een tweeweekse cyclus aan, zodat je kweek doorloopt en je maandelijks oogst.
NADEEL: KRACHTVERLIES
Naast het feit dat ruderalis kleinere oogsten produceert, is het THC-gehalte laag. Deze landrasplanten zijn gehard, groeien in het land van herkomst in greppels en op grasvlakten. Maar steek er eentje op en je voelt er niets van. Ook al kruis je het met de allersterkste fotoperiode cannabisvariëteit, je kunt wel op je vingers natellen dat de kracht halveert. Nogmaals, dat zijn de natuurwetten.
Dit was, net als de opbrengst in het verleden, inderdaad zo. Maar tegenwoordig ligt het wel iets anders. Selectieve veredelingstechnieken hebben ook voor vuurkracht gezorgd. Bovendien hebben veredelaars zich gericht op smaak en geur. Daarom smaken en ruiken de hedendaagse autoflowers net zo goed als meer traditionele wiet. Nieuwere autoflowering planten zijn ook een stuk kleurrijker geworden. In plaats van nietszeggend groen vertonen ze tinten roze, paars, rood of blauw, afhankelijk van de genetica en de omgeving.
Tegenmaatregelen: Als je wiet niet zo sterk is, los je dat op een paar manieren op. Gewoon meer roken, is het meest voor de hand liggend. Het meest ingewikkelde is door er concentraat van te maken. Of eet een mango. Het terpeen myrceen in deze vrucht verbetert een cannabis high.
NADEEL: CONTROLEVERLIES
Dit weegt wat zwaarder. Weet je nog al die voordelen, zoals de snelle oogst, het kleine formaat en het gemak waarmee je ze kweekt? Dit lever je ervoor in. Je hebt maar heel weinig controle over autoflowering cannabisplanten. Het enige wat je controleert, is het moment waarop je het zaadje in de grond stopt en wanneer je het water of voedingsstoffen geeft.
Het is niet mogelijk autoflowers in de groeiperiode te houden zodat ze meer opleveren. Je kunt ze klonen of trainen, maar dat is, afhankelijk van de variëteit, een hachelijke onderneming. Met name high stress training zorgt ervoor dat planten tijd nodig hebben om zich aan te passen en te herstellen. Klonen maken pas na een week nieuwe wortels aan en stekjes bevinden zich in dezelfde fase als de moeder - dat betekent dat ze altijd kleiner dan hun moeder blijven. Je hebt alleen maar kostbare tijd verloren en dat merk je aan de verminderde opbrengst en het krachtverlies.
Autoflowering cannabisplanten groeien bij wijze van spreken vanzelf. Doe een zaadje in de grond, geef een beetje liefdevolle aandacht en je plant doet de rest. Laat haar voldoende met rust en ze doet het prima.
RESUMÉ
Tegenwoordig zijn autoflowering cannabisplanten een stuk sterker en productiever dan de strains van vroeger. Ze bieden beginnende kwekers de kans het kweekproces onder de knie te krijgen. Maar ze hebben ook nadelen. Jij maakt de uiteindelijke beslissing door de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. En als je twijfelt, probeer ze dan gerust eens!