Cannabis kweken: 5 tips voor LED kwekers
Published :
Jul 22, 2016
Categories :
Andere onderwerpen
Kweken met LED's kan enorm nuttig zijn als het gaat om de kosten. Maar de verschillen en eigenschappen van deze verlichting houden sommige kwekers tegen. Vermijd dit met onze top vijf aandachtspunten!
LED lampen (light emitting diode) en hun mogelijkheden zijn de laatste jaren met sprongen vooruit gaan. Zoveel dat ze nu als rendabel alternatief worden beschouwd voor de standaard en ietwat antieke HPS (high-pressure sodium) kweek setup. De voordelen kunnen aanzienlijk zijn: Denk bijvoorbeeld aan veel minder elektriciteit en hitte. Hoewel de kostenbesparing je aandacht waarschijnlijk al getrokken heeft, vraag je je wellicht af of er hoogwaardige cannabis mee kan worden geproduceerd? Het simpele antwoord is "ja", maar er is wel een andere aanpak nodig dan een conventionele setup.
We hebben vijf tips verzameld voor kwekers die de overstap naar LED verlichting willen maken. We raden aan dat je eerst ervaring opdoet met het kweken van cannabis in een typische HPS/HID kweekomgeving, voor je de overstap maakt. De kennis en aandachtspunten van de kweekervaring zullen de overstap naar LED's veel gemakkelijker maken, waarbij je weet waar je op moet letten en hoe je zaken spontaan aan moet passen, zoals montageposities en lichtcycli, mocht je tegen problemen aan lopen. Hiermee willen we niet zeggen dat je ze als beginnende kweker niet kan gebruiken, maar kennis is macht!
#1 Aanvullende hittebron
De enorme kostenbesparing die je dankzij de overstap ervaart, is leuk voor de portemonnee maar komt met een nieuw probleem. LED's genereren zeer weinig warmte, dus hier moet rekening mee gehouden worden bij het plaatsen. Je zal de temperatuur en je kweekruimte moeten verhogen en beheersen via andere bronnen dan het licht. Het is ook belangrijk de montageposities te overwegen als een manier om de temperatuur te beheersen, net als in een typische HPS setup.
#2 Overbewatering
Hoewel dit simpel klinkt, wordt het vaak vergeten. LED lampen produceren aanzienlijk minder warmte dan hun tegenhangers. En dat niet alleen, maar de meeste LED's produceren ook geen infrarood (IR) licht, die de planten en de omringende aarde kan uitdrogen. Vanwege dit gebrek aan warmte hebben je planten veel minder water nodig, dus zorg ervoor dat je goed controleert hoeveel water je als gevolg hiervan daadwerkelijk moet geven.
#3 Monteren in de juiste positie
Net zoals de noodzaak de temperatuur via de montagepositie te beheersen, is lichtdekking net zo belangrijk. Het is te gemakkelijk om de lampen in te draaien en te starten. Het belangrijkste van de montagepositie is het behouden van een uniforme lichtdistributie die diep doordringt in je planten. Te hoog monteren zal de lichtdekking vergroten, maar de intensiteit verminderen en vice versa. De meeste LED fabrikanten zullen een aanbeveling bijleveren voor die ideale gulden middenweg. Het is verstandig hiermee te beginnen en, naarmate je er meer handigheid in krijgt, de lichtdekking en intensiteit aan te passen in de verschillende groeifases, afhankelijk van je gewenste resultaten.
#4 Specificeer je lichtcycli
Licht definieert de groeicycli van je planten. Net als de planten buiten te maken hebben met dag en nacht cycli, geldt dat ook voor je cannabis planten. Door het kweken van je gekozen planten in een gecontroleerde omgeving, kan je deze lichtcycli manipuleren om de gewenste uitkomst te bereiken. In een kas kunnen verduisterende gordijnen worden gebruikt om de blootstelling aan licht te beperken terwijl de binnenkweker gewoon de lampen uit kan doen. Het definiëren van deze lichtcycli voor verschillende fases van de groei kan helpen de verschillende fases te versnellen of te vertragen. Een voorbeeld hiervan is het verlengen van de lichtcyclus tijdens de vegetatieve fase om de groei te ondersteunen, terwijl de hoeveelheid licht tijdens de bloeifase wordt verkort. Net als een standaard kweek setup, zal je ook met LED's na moeten denken over lichtcycli en verzekeren dat deze worden aangepast tijdens de groei.
#5 Hoe meer zielen, hoe meer vreugd
Dankzij het spotlight vermogen van LED's kan je je richten op specifieke gebieden van je kweekomgeving of zelfs specifieke delen van een plant zonder de hitte of een teveel aan licht die je krijgt met HID of HPS setups. Je algemene groei zal echter beter gaan als je een serie lampen gebruikt om een uniforme verlichting te creëren. Hiermee kan je lichtstralen overlappen en verzekeren dat elk deel van je project dezelfde lichtdistributie en lichtintensiteit heeft. Net als alle nieuwe kweekprojecten, is het verstandig te weten hoe groot je kweekruimte en de planten zullen zijn. Op deze manier kan je een lichtplan maken voor het gebied waar je kweekt, om te bepalen hoeveel LED's je daadwerkelijk nodig hebt.