Hempcrete: Huizen bouwen met hennep

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Hempcrete: Huizen bouwen met hennep

Hennep is een wonderlijke en veelzijdige plant die op praktische wijze kan worden toegepast ten behoeve van de mensheid. De plant kan worden toegepast in bijna iedere industrietak, waarbij huizenbouw vooraan staat.

Doordat de mensheid blijft groeien, stellen huisvesting en de impact op de omgeving ons voor steeds meer problemen. De bouw van een conventioneel huis is niet bepaald een milieuvriendelijk proces, en naarmate de populatie toeneemt, stijgt ook de vraag naar behuizing. Als je op zoek bent naar een duurzame manier om een dak boven je hoofd te krijgen, is hennep wellicht de oplossing.

Wat is hennep?

De hennepplant is een lid van de Cannabas sativa familie die slechts kleine hoeveelheden THC bevat. Dit betekent dat in tegenstelling tot marihuana hennep niet psychoactief is en dus niet medicinaal of recreatief kan worden gebruikt. De plant biedt echter meer dan alleen maar een lekkere blow; de vezels behoren tot de sterkste die er te vinden zijn. Het hoge cellulosegehalte van de plant en de voedende zaadjes die ze produceert behoren tot het beste wat de natuur ons te bieden heeft. Het is een natuurlijke rijkdom die we herontdekt hebben nu de schaduw van het verbod zich langzaam terugtrekt. Hoewel veel conservatieve nee-zeggers huiveren bij de gedachte, is dit geen hippiedroom: hennep heeft een echt praktisch gebruik, waar reeds onderzoek naar wordt gedaan en dat wereldwijd door bedrijven en in de industrie wordt toegepast.

Wat is Hempcrete?

‘Hempcrete’ (hennepbeton) is een woordcombinatie van ‘hennep’ en ‘concrete’, waarbij ‘concreet’ een verwijzing is naar de sterkte van het materiaal. Het wordt gecreëerd door celluloserijke vezels van de hennepplant te vermengen met kalk en water. De pasta die hiermee gevormd wordt kan gebruikt worden in muren, bakstenen en fundaties, heeft uitstekende isolatie-eigenschappen en weegt slechts een fractie van beton.
Hempcrete houses

Het gebruik van hempcrete heeft vele voordelen boven traditioneel beton. Het is tot zeven keer sterker, weegt minder dan de helft en is drie keer zo soepel als beton. Naarmate hempcrete door de jaren heen aan weersomstandigheden wordt blootgesteld, verstijfd het steeds meer en wordt het harder en harder. Maar hoewel het harder wordt, behoudt het zijn flexibiliteit. In tegenstelling tot de brosse kwaliteit van beton, gaat hempcrete niet barsten ten gevolge van kleine aardverschuivingen en behoeft het geen dilitatievoegen. Door de combinatie van deze twee eigenschappen kan hempcrete duizenden jaren standhouden, terwijl uit beton opgetrokken constructies slechts honderden jaren blijven staan. Muren van hempcrete zijn ook natuurlijke vochtregulators, die overtollig vocht door de muren naar buiten laten en helpen voorkomen dat vocht en schimmel zich in het gebouw ophopen.

Hennep is ook behoorlijk duurzaam. Ten eerste is hennep is een hernieuwbaar en snelgroeiend gewas dat gekweekt kan worden zonder de grond uit te putten. Ten tweede gaat de cellulose in de hennep gewoon door met het absorberen en vasthouden van koolstofdioxide. Dit betekent dat een gemiddeld huis tot 20.000 pond koolstof uit de atmosfeer kan halen.
Hempcrete

Als hennep zo geweldig is, waarom wordt het dan nog niet gebruikt in de bouw?

Hennep wordt inderdaad op succesvolle wijze toegepast in de huizenbouw. Maar het heeft nog niet de erkenning gekregen die het verdient en het wordt ook nog niet op grote schaal toegepast. Dit komt nog steeds grotendeels door het verbod, dat in sommige landen de kweek van industriële hennep verbiedt of beperkt. Materiaal moet vaak geïmporteerd worden, wat extra kosten toevoegt. Dit maakt het gebruik van hennep onbetaalbaar, en daarom kan het niet als mainstream materiaal gebruikt worden. Aan die onbetaalbaarheid komt nu in de VS echter een eind, en andere landen zijn bezig om hun wetten met betrekking tot cannabis en hennep bij te stellen. Ook is de hennepindustrie weer aan het groeien. En naarmate het aanbod toeneemt, gaan de kosten omlaag – hierdoor wordt het weer een interessante optie.

Is Hempcrete de toekomst?

Wij hopen van wel. Hennep heeft de potentie om het groene en duurzame materiaal te worden waar we zo wanhopig naar op zoek zijn. Steeds meer bouwers en architecten beginnen zich te interesseren voor zowel de praktische als de milieuvriendelijke voordelen die lijken op te wegen tegen die van standaard beton. Het moet ook gezegd worden dat de oliën en vezels van hennep gebruikt kunnen worden in vele andere gebieden van de bouw. Het is mogelijk om plastic te maken voor pijpen, verf, vloerbedekking, isolatie en zelfs pleister. We moeten nog steeds een lange weg afleggen, maar de toekomst is veelbelovend.