Zo laat je oudere cannabiszaden kiemen

Published :
Categories : Cannabis kweken

Zo laat je oudere cannabiszaden kiemen

Soms kiemen oudere cannabiszaadjes voor geen meter. Gelukkig zijn er een paar slimmigheidjes waarmee je ze stimuleert om toch te ontkiemen. Zelfs zaadjes die zich een hele tijd hebben verstopt.

Heb je een paar oude wietzaadjes gevonden in huis? Dan heb je mazzel. Dankzij de onderstaande, simpele tips, gaat het je vast lukken om deze oudere wietzaadjes te laten kiemen.

VOORDAT JE BEGINT; STEL JE VERWACHTINGEN BIJ

Voordat je aan de slag gaat, dien je het volgende in ogenschouw te nemen:

• Het duurt soms even voordat zaden tot ontkieming overgaan. Gezonde, verse zaadjes ontkiemen vaak al binnen een paar dagen, maar oudere zaden doen er 2 dagen tot 3 weken over om open te barsten. Bewaar dus je geduld.

• Sommige zaadjes ontkiemen helemaal niet. Jammer genoeg barsten oude zaden soms niet open. Dus als je alle onderstaande adviezen geduldig hebt geprobeerd, zonder blijde gebeurtenis, zijn je zaadjes waarschijnlijk onbruikbaar.

BESCHADIG DE ZAADJES LICHT

Een van de belangrijkste redenen dat wietzaadjes niet willen kiemen, is dat ze een keihard buitenschilletje hebben. Nu is het zo dat zaadjes van nature een hard schilletje hebben om ze te beschermen tot de juiste omstandigheden zich aandienen voor het ontkiemen. Na verloop van tijd wordt dat schilletje echter zo hard, dat het een belemmering vormt voor de zaadjes om te kiemen.

Om oudere zaadjes op gang te helpen, is het een goed idee om ze licht te beschadigen. Dat doe je door de binnenkant van een luciferdoosje te bekleden met fijn schuurpapier. Leg je zaadjes erin en schudt het doosje een minuutje. Het schuurpapier raspt wat van het buitenschilletje af, waardoor de zaden beter vocht absorberen.

Mocht dat geen uitkomst bieden, splits dan met een stanleymes (of iets dergelijks) voorzichtig het naadje dat over het zaadje loopt. Daarmee komt de binnenkant bloot te liggen, waardoor het wietzaadje beter in staat is vocht te absorberen. Je verhoogt hiermee de ontkiemingskans.

Scarring your seeds in a matchbox

PROBEER SODAWATER OM OUDE ZAADJES TE LATEN KIEMEN

Laat je oude wietzaadjes zwemmen in een glas sodawater. Het koolzuurgas (CO₂) in het water helpt de zaadjes vocht op te nemen. Dit moedigt ze als het ware aan om tot ontkieming over te gaan. Het is ook mogelijk fulvinezuur aan het water toe te voegen om het doorbreken van het schilletje te stimuleren. Je hebt slechts 2,5ml fulvinezuur nodig voor een vol glas (± 250ml) sodawater.

Germinate your seeds in carbonated water

PROBEER DE NATTE-ZAKDOEKJES-METHODE

Dit is een van de populairste methoden voor het laten ontkiemen van zaadjes. Waarom? Omdat de slagingskans groot is. De natte-zakdoekjes-methode werkt als volgt:

1. Leg een half opengevouwen papieren zakdoekje in een soepbord.
2. Maak het zakdoekje vochtig en leg de zaadjes erop.
3. Maak een ander half opengevouwen zakdoekje vochtig en bedek je zaadjes ermee. Pak nog een soepbord en plaats dat omgekeerd op het andere. Zet het vervolgens weg in een warm, donker kastje.
4. Kijk om de 2 tot 3 dagen of de zaden al leven vertonen.

MOEDER NATUUR WEET RAAD

Soms is het beter de boel aan moeder natuur over te laten. Probeer eerst de methode met het luciferdoosje en laat de zaadjes daarna een nachtje zwemmen in een glas sodawater. Prepareer vervolgens een potje met goede potgrond. Prik met je vinger een gaatje in het midden van de aarde, zo diep als een vingernagel. Laat een zaadje in het gaatje vallen en bedek het. Besproei de toplaag met water en zet de pot op een lichte, warme standplaats. De vensterbank keuren we goed, zolang het potje niet in de volle zon komt te staan.

Pot with some high-quality soil

BEWAAR JE ZAADJES NATUURLIJK WEL ALS EEN PRO

Als je er uiteindelijk achterkomt dat geen van onze tips tot succesvolle ontkieming heeft geleid, zijn de zaden waarschijnlijk niet meer te gebruiken. Om dat probleem de volgende keer te voorkomen, hebben we wat bewaaradviezen voor je:

• Zaadjes voelen zich het lekkerst op koele, droge en donkere plekjes.
• Zaadjes zijn niet goed bestand tegen snelle wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid. Bewaar ze in een pot of iets vergelijkbaars om ze te beschermen tegen dergelijke omgevingsfactoren.
• Zaadjes hebben een hekel aan licht. Bewaar ze op een donkere plek en haal ze niet steeds tevoorschijn.
• Al onze zaadjes zijn vacuümverpakt. Om er verzekerd van te zijn dat ze succesvol kiemen, raden we je aan de verpakking pas te openen als ze aan de beurt zijn voor de kweek.