Hoe En Wanneer Verpot Je Zaailingen?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe En Wanneer Verpot Je Zaailingen?

Waarom zetten cannabiskwekers hun zaailingen in kleine potten om ze na verloop van tijd naar een grotere te verhuizen? Is het niet beter en makkelijker om direct in de uiteindelijke pot te beginnen? Wij vertellen je alles over de voordelen van het verpotten van zaailingen, maar ook hoe en wanneer je dat het best kunt doen.

Minder ervaren cannabiskwekers denken misschien dat het verpotten van planten naar een grotere pot niet echt noodzakelijk is. Ze kweken hun zaden in de uiteindelijke pot en verpotten de cannabis in een later stadium niet. Dat vinden ze makkelijker en komt ze beter uit. Dat gaat je met autoflowers wel lukken, maar houd er rekening mee dat je fotoperiode zaailingen altijd moet verpotten.

WAAROM JE ZAAILINGEN MOET VERPOTTEN

Niet verpotten betekent de wortels van je zaailing in een grote hoeveelheid grond laten groeien. Omdat zaailingen nog klein zijn en het wortelstelsel nog niet goed is ontwikkeld, kunnen ze echter maar weinig water opnemen. In een te grote pot bouwt het vocht zich dus op. En dat kan leiden tot wortelrot, tekorten aan voedingsstoffen en andere kweekproblemen.

Wanneer je echter begint in een kopje, Jiffy-potje, blokje steenwol of iets dergelijks kun je deze problemen voorkomen.

OP WELK MOMENT KUN JE DE ZAAILING HET BEST VERPOTTEN?

Er zijn een paar manieren om te bepalen of het moment is aangebroken om je zaailingen te verpotten:

• Blaadjes Tellen

Kwekers verpotten hun planten doorgaans naar een grotere pot als de cannabis een bepaalde hoogte heeft bereikt. Wanneer je zaailingen 4-5 paar "echte" blaadjes hebben ontwikkeld, is dat meestal een goed moment. Hierbij zijn de wortels van de meeste strains te groot geworden voor het potje waarin je begonnen bent. Dat is echter geen raketwetenschap. Sommige strains doen er dus wat langer over voordat ze verpot kunnen worden. Het geeft je echter wel een globale inschatting.

• Als De Wortels Van Je Zaailingen In Elkaar Groeien

Wanneer de wortels van je plant in elkaar gaan groeien, wil dat zeggen dat de pot te klein is geworden. Ze ontwikkelen zich tegen de binnenkant van het potje en willen zich graag verder uitstrekken. Ze kunnen echter geen kant meer op. De wortels gaan "rondgroeien" omdat de pot te klein is.

Je moet hierbij letten op bepaalde signalen. Als je bijvoorbeeld ziet dat de wortels tevoorschijn komen uit de gaatjes van de pot, is dat het teken dat ze te weinig ruimte hebben en dat je ze moet verpotten. Ook deze methode is niet 100% sluitend, maar wel een goede indicatie.

• Aan Het Einde Van De Groeiperiode

Sommige kwekers slaan geen acht op signalen en houden zich liever aan een vaststaand schema. Zij verpotten de zaailingen in de laatste twee weken van de groeiperiode. Net voor de eerste tekenen van de zogenaamde voorbloei. Nadat de plant verhuisd is naar een grotere pot ontwikkelt ze snel een omvangrijker wortelstelsel en wordt ze binnen no time aanzienlijk groter.

HOE VERPOT JE ZAAILINGEN?

Het verpotten kan tot gevolg hebben dat planten in de stress schieten (dat vertraagt de groei). Als je echter met beleid te werk gaat, is het een fluitje van een cent. In het ergste geval beschadig je de fragiele worteltjes tijdens de verhuizing. Als je echter voorzichtig bent en ze met liefde behandelt, veroorzaakt het verpotten geen stress en beschadig je de plantjes niet.

Als je met kleine potjes bent begonnen, leg je de plantjes op een stevige ondergrond en knijp je zachtjes in de zijkant, zodat de aarde wat losser wordt. Zo zijn de planten makkelijk uit hun potje te halen. Vervolgens bedek je met een hand de bovenkant van het potje met het steeltje van de plant tussen je vingers. Keer het daarna om. Door een beetje te wriemelen en wat druk uit te oefenen op de buitenkant, haal je de gewortelde zaailing eruit. Je moet echter niet aan het steeltje trekken.

De grotere pot moet natuurlijk al goed voorbereid in de startblokken staan. Bereid de grond voor en duw er alvast een voor de zaailing geschikt gat in. Treuzel niet te lang als je het plantje uit het starterspotje hebt gehaald. Verplant haar snel naar de nieuwe behuizing en vul eventuele oneffenheden op met verse grond. Je kunt de aarde ook een beetje aandrukken. Op die manier staat je zaailing wat steviger. Wees echter voorzichtig en stamp het niet als een stratenmaker aan. Na het verpotten, giet je rustig wat water in de nieuwe pot.

Hoe En Wanneer Verpot Je Zaailingen?

WAAR JE OP MOET LETTEN ALS JE ZAAILINGEN VERPOT

• Kies de juiste pot. Als vuistregel kun je aanhouden dat je zaailingen tweemaal zoveel ruimte moeten hebben als in het eerste potje. Gebruik geen overdreven grote pot als je in een later stadium nogmaals wilt verpotten.

• Zorg ervoor dat de pot waarin je verder gaat al gevuld is met een groeimedium en dat er genoeg ruimte is voor een geslaagde verhuizing. Het nieuwe "huisje" moet in de aanslag staan als je de zaailingen verpot.

• Pas op dat je de worteltjes niet beschadigt tijdens het verpotten. Let er vooral goed op dat de wortels niet aan de pot vastplakken en afbreken als je ze eruit haalt. Het kan natuurlijk gebeuren dat ze verstrikt zitten en het lastig is ze uit de beginpot te halen. Met een gesteriliseerd mes kun je in dat geval voorzichtig de wortels die uitsteken, verwijderen. Als laatste redmiddel kun je het starterspotje openknippen.

• Staan je zaailingen in een Jiffy-potje, dan kun je de buitenkant er voorzichtig af pulken. Het verteert niet altijd, zoals echter wel beweerd wordt. We hebben zelfs weleens gehoord dat de wortels gedurende de hele levenscyclus hierin vastzaten. Dat belemmert een gezonde groei behoorlijk. Als je de zaailingen er tijdens het verpotten niet makkelijk uit kunt halen, kun je met een scherp mesje voorzichtig verticale inkepingen maken, zonder de wortels door te snijden.

• Verpot nooit bij fel licht. Doe het, als het kan, 's nachts. Zo verminder je het risico op stress.

• Geef altijd ruimschoots water na het verpotten.

• Hoewel niet noodzakelijk, is het vlak na het verpotten een goed moment om je zaailingen een wortelstimulator te geven. Tegenwoordig kun je veel additieven vinden die zo samengesteld zijn dat ze de stress van het verpotten verminderen.

Tip: zaailingen zijn bijzonder gevoelig en je moet er liefdevol mee omgaan. In de "growing" categorie op de website van Zambeza vind je alles om je planten tevreden te stellen; van het moment dat je zaden ontkiemen tot aan de oogst.

Om je zaailingen een vliegende start te geven, bevelen we het Zambeza Starter Pack aan. Dit pakket is zo samengesteld dat het je plant aanmoedigt de hele levenscyclus te floreren.