Hoe los je onder- en overbewatering bij cannabis op?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe los je onder- en overbewatering bij cannabis op?

Cannabis water geven is een evenwichtsspel. Teveel geeft kans op wortelrot en te weinig zorgt ervoor dat je planten uitdrogen. Gebruik deze tips om issues met overbewatering en onderbewatering op te lossen.

Het succes van een cannabisteelt is afhankelijk van de balans tussen alle factoren die gezonde planten nodig hebben. Te weinig voedingsstoffen geven leidt vaak tot deficiënties, terwijl een overschot weer in verbranding van de wortels resulteert. Een gebrek aan licht zorgt voor belemmerde groei, maar als de lichtbron er te dicht op zit, verwelken en verbranden de bladeren. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan ontstaat er vaak schimmel, maar is het te laag, dan krijg je droge en ongelukkige planten. Exact hetzelfde geldt voor water geven.

Planten onder- of overbewateren is veruit een van de snelst gemaakte fouten bij het kweken van wiet. De symptomen zijn in beide gevallen redelijk vergelijkbaar. Bladeren gaan hangen en de planten zien er algeheel ziek en verwelkt uit. Deze gids legt uit hoe je de signalen van zowel onder- als overbewatering herkent en wat ertegen te doen is.

DE SYMPTOMEN VAN OVERBEWATERING

Cannabisplanten teveel water geven, is een veelgemaakte fout onder beginnende kwekers. Vaak is dit het gevolg van een net iets te intensieve verzorging, waarbij je een essentiële hulpbron in overvloed aanbiedt. Voor sommige kwekers is een licht uitgedroogde bovengrond al reden tot paniek. Ze denken dat de plant aan het uitdrogen en afsterven is en doordrenken de aarde te vaak met teveel water.

Een essentieel onderdeel in de anatomie van de cannabisplant is het wortelstelsel. Behalve dat de wortels planten stevig in de grond verankeren, zodat ze niet omwaaien door de wind, zorgen ze voor opname van water en voedingsstoffen. Wat minder bekend is, is dat ze ook zuurstof opnemen. Wanneer je je planten teveel water geeft of de juiste hoeveelheid te vaak, dan belemmer je die zuurstofopname. En daardoor steken problemen de kop op. Gebruikelijke symptomen van cannabisplanten die overbewaterd zijn, zijn hangende bladeren onmiddellijk na het water geven en vergeling van de blaadjes indien het probleem aanhoudt.

Symptoms of overwatering cannabis plants

HOE HERSTEL JE OVERBEWATERING?

De oplossing voor overbewatering is redelijk simpel: rustig aan met het vocht! Laat om te beginnen meer tijd zitten tussen de momenten dat je water geeft. Steek je wijsvinger in de aarde en wacht tot de eerste 3cm goed uitgedroogd zijn, voordat je meer bewatert. Dit resulteert vaak in een routine waarbij je elke 2-3 dagen water geeft. Let er daarnaast bij het bewateren op dat je je plant niet verzuipt. Geef zoveel water dat je het ongeveer 60 seconden erna uit de afvoergaten ziet komen; niet langer.

Het formaat van de pot is hier ook van belang. Een zaailing zou je eerst in een klein potje moeten zetten. Daarna verpot je de plant steeds naar grotere potten, terwijl ze in formaat groeit. Zet je een klein plantje te snel in een grote pot? Dan zijn de wortels niet goed in staat water uit de aarde op te nemen. Dit betekent dat het medium te lang verzadigd is.

DE SYMPTOMEN VAN ONDERBEWATERING

Onderbewatering treedt vaak op wanneer de kweker door een drukke planning vergeet water te geven. Ook komt het voor in gebieden waar het heet is en bewateren vaker zou moeten. Planten die te weinig bewaterd zijn, zien er eveneens ziek en zwak uit. De bladeren zijn daarbij droog en gaan hangen. Ook helt het uiteinde van de plant soms in een richting.

Symptoms of underwatering cannabis plants

HOE HERSTEL JE ONDERBEWATERING?

Het is mogelijk om je planten weer op gang te helpen na een periode van onderbewatering, afhankelijk van hoe ernstig de situatie is. Is je plant zwaar verwaarloosd en ligt ze letterlijk op de aarde? Dan heb je weinig kans meer. Wanneer je echter alleen licht hangende bladeren en algehele verwelking ziet, hoef je alleen je routine voor irrigatie aan te passen.

Geef je plant zoveel water dat je het daarna gedurende 60 seconden ziet wegvloeien. Gebruik vervolgens hetzelfde advies als hierboven. Wacht totdat de bovengrond licht is uitgedroogd, om te voorkomen dat je doorschiet en je planten teveel water geeft.

WAT IS HET IDEALE MOMENT OM WIET WATER TE GEVEN?

Zelfs als je weet hoe je problemen met water moet pareren, is het altijd goed te weten wanneer je cannabisplanten moet bewateren. Timing gaat hand in hand met de hierboven vermelde technieken, variërend van de zaailing-, groei- en bloeifase.

Met name cannabiszaailingen zijn kwetsbaar, vooral wat betreft water geven; minder is meer tijdens dit cruciale stadium. Als je een plantensproeier gebruikt in plaats van een gietertje zul je in je enthousiasme niet snel teveel geven. Besproei je zaailingen lichtjes als de aarde wat droog is en je planten fleuren weer helemaal op.

Nadat het wortelstelsel zich heeft ontwikkeld, kun je overschakelen op een bewateringsregime dat je volhoudt tot de oogsttijd. Zoals hierboven beschreven, moet je elke 2-3 dagen water geven. Of als je constateert dat de bovenste laag aarde droog aanvoelt. De effectiefste manier voor een strak bewateringsregime bewerkstellig je door altijd aan het begin van de dag te bewateren. Als je buiten kweekt, kunnen je planten de hele dag profiteren van het zonlicht. Kweek je echter binnen, dan is het handig dat je lampen bij dageraad aanfloepen, op het moment dat je water geeft. 's Avonds water geven is ook mogelijk, maar de temperaturen later op de avond en 's nacht kunnen schimmelvorming veroorzaken.

LET NAUWKEURIG OP DE PH-WAARDE - DAT IS BELANGRIJK

Een vaste lijn voor het bewateren van je cannabisplanten is ook belangrijk voor de voedingsstoffen. De wortelstelsels van je planten nemen essentiële voedingsstoffen uit het groeimedium op, maar alleen wanneer de pH-waarde optimaal is (6–7 pH voor potgrond, 5,5–6,5 voor hydrocultuur/aardeloos/kokosvezel). De truc is om je cannabisplanten volgens schema water te geven. Daardoor blijven ze niet alleen routineus gehydrateerd, maar voorkom je tevens schommelingen van de pH-waarde. Dit laatste herken je aan bruine plekjes op de middelste of lagere bladeren.

Om de voedingsstoffenopname te maximaliseren, zorg je er telkens bij het water geven voor dat 10-20% wegvloeit. Door hiermee in een vroeg stadium te beginnen, minimaliseer je pH-schommelingen. Het is echter vooral van belang als je de concentratie voedingsstoffen opvoert (bloeiboosters tijdens de bloeiperiode bijvoorbeeld).

Als je nog steeds problemen constateert bij je cannabisplanten (misvormde bladeren, schimmel of vlekjes), kan het zijn dat de pH-waarde van je water de veroorzaker is. Ongeacht hoe bedreven je bent in het balanceren van de pH-waarde van je potgrond, als water te zuur of te alkalisch is, vallen al je berekeningen in duigen. Maak gebruik van een pH-meter zodat je een ijkpunt hebt VOORDAT je de hulp inschakelt van pH-up of pH-down om een ideaal bereik te behouden.

pH Scale