Hoe verminder je de geur in je kweekruimte?
Published :
Sep 5, 2016
Categories :
Andere onderwerpen
Het minimaliseren van de geur van cannabis in je tuin is een lastige taak, maar met een paar betaalbare en praktische technieken, kan je je geurige schoonheden vrijuit kweken.
Cannabis is een plant met een uitgesproken en ontzettend unieke geur, vergeleken met de andere groene planten in de natuur. De onmiskenbare geur van bloeiende cannabis is iets dat bijdraagt aan het verleidelijke karakter van de plant. De terpenen in cannabis zijn verantwoordelijk voor de productie van het gehele spectrum verbazingwekkende aroma's, variërend van zoete, citrus-achtige, frisse geuren tot een ongelooflijk prikkelende dieselachtige, of Skunk geur, afhankelijk van de soort. Deze intense geur is absoluut een geliefde eigenschap van veel cannabis liefhebbers, maar voor een kweker kan de geur bitterzoet zijn.
Het kweken van cannabis is nog steeds enorm illegaal in veel landen op de wereld en dus investeren kwekers veel om hun projecten te maskeren. Een kweekruimte binnen houdt nieuwsgierige aagjes uit de buurt, maar het beheersen van die uitgesproken cannabis geur, zeker tijdens de bloei, kan best lastig zijn. De effectiviteit van het beheersen van de geur hangt grotendeels af van de kweekcapaciteit. Het verdoezelen van de geur van slechts enkele planten is best eenvoudig, terwijl grotere kweekruimten zwaardere apparatuur nodig hebben. Gelukkig zijn er een aantal praktische oplossingen die jou zullen helpen om de geur van je kweekruimte te verminderen, zodat nieuwsgierige buren en voorbijgangers niets in de gaten hebben.
KOOLSTOFFILTER:
Het gebruik van een koolstoffilter is waarschijnlijk een van de beste en betaalbare methoden om de geur van een binnentuin te minimaliseren. Het is een beproefde methode die goed werkt in de meeste gesloten systemen.
Koolstoffilters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, afhankelijk van de capaciteit van je kweekruimte en kunnen worden gekocht in elk hydroponic of indoor tuincentrum.
De koolstoffilter is een niet-elektronisch apparaat dat werkt op actieve kool en in principe geurtjes en onzuiverheden uit de lucht onttrekt, die vervolgens door de filter wordt geperst door een afzuigventilator in je kweekruimte of -tent. Het is belangrijk te verzekeren dat alle geurtjes van je planten door het koolstoffilter reizen, zodat er niets dan geurloze lucht via de luchtkanalen naar buiten reist. Om deze reden zijn ze het meeste effectief in goed afgesloten kweektenten en verzegelde ruimten, waar er weinig risico bestaat op een geurlek.
Het installeren van een koolstoffilter in je ventilatiesysteem is redelijk eenvoudig en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. In de meeste gevallen wordt een koolstoffilter verbonden via luchtkanalen aan een passende, luchtgekoelde kap of buis en vervolgens op een afzuiger. De hete en geurige lucht wordt opgezogen en gereinigd door het koolstoffilter op weg naar buiten. Het formaat en de capaciteit van je koolstoffilter hangt grotendeels af van de kracht van je afzuiger en het is belangrijk dat het "CFM" cijfer van je koolstoffilter overeenkomt met je afzuiger. Dit cijfer wordt gemeld door de fabrikant en meet hoeveel lucht een ventilator kan produceren. Een 425 CFM filter kan de geproduceerde lucht van een 600 CFM afzuiger niet aan en je hebt dus een 425 CFM (of iets lagere) afzuiger nodig.
Een ander belangrijk punt is het vinden van een passende diameter of luchtkanaal waarmee je je koolstoffilter en andere componenten van je ventilatiesysteem kan verbinden, zodat het volume onttrokken lucht kan worden gemaximaliseerd.
GEUR BLOKKERS:
Een andere, praktische oplossing om geur te neutraliseren, is het gebruik van geur blokkers. Deze komen meestal in de vorm van een gel en actieve chemicaliën en binden zich aan de geur van cannabis om het vervolgens te neutraliseren. Ze zijn niet zo effectief als koolstoffilters, maar als je ze samen gebruikt, of in een kleine kweekruimte, kunnen ze de klus klaren. Om het potentieel van geur blokkeren te maximaliseren, moet je ze constant actief houden en plaatsen op een locatie waar de lucht van je kweektent of -ruimte wordt uitgeblazen, of op elke andere plek waar je lekkages van geurtjes verwacht.
Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen als het gaat om geur blokkers, omdat ze op werken op basis van chemicaliën. Je komt misschien in de verleiding om deze neutraliserende producten dichtbij je planten te plaatsen, maar dan vergroot je ook het risico op het veranderen van de smaak en geur van je toppen. Zet deze producten dus nooit in een afgesloten kweekruimte. De geur blokkers zullen net zo goed werken op een veilige afstand en het wordt aangeraden ze in andere kamers rondom de kweekruimte te zetten, om een geurvrije bufferzone te creëeren.
De geur blokkers bevatten vaak toegevoegde geurtjes om de wietlucht te verdoezelen. Het nadeel van deze producten is dat ze maar een korte periode effectief zijn en regelmatig moeten worden vervangen.
Ona producten behoren tot de meer populaire geur blokkers, omdat ze milieuvriendelijk zijn en verkrijgbaar zijn in diverse, heerlijke geuren.
SOORT SELECTIE:
Ondanks het feit dat velen van ons dol zijn op de prikkelende geur van kleverige toppen, kan je je kweekproject discreter maken door soorten te kiezen die niet sterk ruiken. Bekende soorten zijn Northern Lights XL of Blueberry. Onthoud dat je deze soorten wel ruikt, maar minder intens en het terpenen profiel lijkt niet op klassieke cannabis.
WAT JE MOET VERMIJDEN:
Zorg ervoor dat je geen geld uitgeeft aan dure apparaten, zoals luchtreinigers en ozon generatoren.
Een luchtreiniger is een apparaat dat kan worden gebruikt om verontreinigende stoffen uit de lucht te halen, maar zal luchtjes nauwelijks verminderen en is daarom nutteloos in een kweekruimte.
Ozon generatoren zijn nog niet zo lang op de markt voor kweekruimtes en ze beweren geur, onzuiverheden en zelfs ziekteverwekkende bacteriën effectief te verwijderen uit de kweekruimte. Naast de hoge kosten van het apparaat, is het apparaat ook nog eens schadelijk voor het milieu en mensen, omdat het irritatie aan de longen veroorzaakt. Ozon generatoren zijn in sommige landen zelfs helemaal verboden.