Hoe Je Een Fosfortekort Bij Cannabisplanten Herkent En Behandelt

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Je Een Fosfortekort Bij Cannabisplanten Herkent En Behandelt

Fosfor (P) behoort tot de groep van de drie belangrijkste mineralen die planten nodig hebben voor een gezonde groei. Je cannabisplant heeft fosfor nodig in alle groeistadia. Hoewel bijna alle cannabis voeding genoeg fosfor bevat, zijn tekorten mogelijk. Ontdek wat een fosfortekort is en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Fosfor (P), samen met stikstof (N) en kalium (K), is een van de drie belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Cannabis heeft fosfor gedurende de gehele groeicyclus nodig, tijdens de vegetatieve fase en nog meer tijdens de bloeifase. Een fosfortekort komt voor wanneer je plant niet voldoende krijgt om gezond te kunnen groeien.

WAT ZIJN DE TEKENEN VAN EEN FOSFORTEKORT?

Een fosfortekort bij cannabis laat zich normaal gesproken zien op de grotere, oudere bladeren aan de onderkant van de plant. De symptomen manifesteren zich in de bladeren die donkergroen of geel worden en in de meeste gevallen komen er bruine en blauwe vlekjes voor. Op een gegeven moment, als het fosfortekort zich verder ontwikkelt, worden de bladeren dikker en stijf. Ook worden ze kruimelig en droog, met donkere vlekken, wat het een glimmende verschijning geeft. Afhankelijk van de soort, kan een fosfortekort er ook voor zorgen dat dat de steel een roodachtige of paarse kleur krijgt.

FOSFOR: EEN MOBIELE VOEDINGSSTOF

Fosfor behoort, net als stikstof, kalium en magnesium, tot de groep van mobiele voedingsstoffen. Ze worden mobiel genoemd omdat ze - zodra ze in de plant zitten - getransporteerd kunnen worden naar plekken waar de plant ze het meest nodig heeft. Omdat cannabis de nutriënten vanuit de oudere bladeren aan de onderkant vervoerd naar nieuwe groei aan de bovenkant, laten de oudere bladeren de eerste tekenen van een tekort zien. Als het fosfortekort zich uitbreidt, klimmen de symptomen als het ware naar boven in de plant.

Cannabis heeft fosfor nodig in alle groeistadia, maar het is vooral belangrijk voor de productie van de toppen tijdens de bloeiperiode. Fosfor speelt ook een belangrijke rol bij fotosynthese en de algehele groei.

Niet alle cannabissoorten hebben dezelfde voedingsstof behoeften. Dit geldt ook voor fosfor. Dat betekent dat tijdens het groeiseizoen - zelfs als je dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen voor al je planten gebruikt -
bepaalde soorten een tekort kunnen laten zien terwijl andere er geen last van hebben.

EEN FOSFORTEKORT ONDANKS HET VOEDEN VAN JE CANNABISPLANTEN?

Ongeveer alle cannabis voedingsstoffen die je in de winkel kunt krijgen, vooral die geformuleerd zijn voor het bloeien, bevatten meer dan voldoende hoeveelheden fosfor. Voed je je plant volgens de aanbevolen hoeveelheden nutriënten en zie je tekenen van een fosfortekort? Dan is het onwaarschijnlijk dat dat ligt aan de voedingsstof zelf.

In zo'n geval is de pH waarde van het water, de voedingsstoffen-oplossing, of het groeimedium eerder het probleem. Als de pH waardes uit balans zijn, kan de plant geen fosfor opnemen, ook al is het aanwezig.

fosfortekort cannabis

WAT JE KUNT DOEN AAN EEN FOSFORTEKORT BIJ CANNABIS?

PH PROBLEMEN KUNNEN ZICH (LETTERLIJK!) BIJ DE WORTELS BEVINDEN

Groeiproblemen met cannabis veroorzaakt door een voedingsstoffen tekort kan voorkomen zelfs als je je planten correct voedt. Vaak is een incorrecte pH waarde de onderliggende oorzaak van een tekort. De reden hiervoor is dat cannabis het liefst groeit met een specifieke pH waarde om alle nutriënten goed op te nemen. Voor fosfor ligt de ideale pH waarde bij de wortel van de plant tussen de 6,2-7,0 als je in aarde kweekt en tussen de 5,5-6,2 als je een hydroponic kweekmethode gebruikt.

Het eerste wat je dan ook moet doen als je denkt dat je te maken hebt met een fosfortekort, is de pH waarde bij de wortelzone van je planten checken en aanpassen.

FLUSH JE PLANTEN OM EEN GEZONDE WORTELZONE TE VERKRIJGEN

Een incorrecte pH bij de wortelzone van je plant kan vaak resulteren in een opbouw van mineralen en zouten in de grond. Om van deze overtallige hoeveelheid zout af te komen, gezonde wortels en een goede pH waarde te krijgen, moet je je planten flushen.

Flushen betekent dat je je planten een ruime hoeveelheid zuiver water geeft, met de juiste pH. Het idee hierbij is dat je de opgebouwde zouten "weg-flusht". Zodra je je planten hebt geflusht, geef je ze de aanbevolen dosering van je voedingsstoffen op de juiste pH waarde.

Als je hydroponic kweekt, moet je je hydro systeem goed flushen en mogelijk zelfs een nieuwe voedingsstoffen-oplossing klaarmaken voor het reservoir.

GEEF CORRECT WATER

Het niet goed water geven van je planten en vooral te veel water geven, kan een andere oorzaak zijn van een fosfortekort. Geef je cannabisplanten water op de correcte manier! In plaats van telkens kleine beetjes water te geven, is het beter om minder vaak water te geven en de hele aarde van de pot te verzadigen. Daarnaast moet je het altijd de tijd geven om de aarde te laten uitdrogen tussen het water geven door.

Een goede manier om te checken of de aarde droog genoeg is, is door de pot op te tillen en te kijken hoe zwaar hij is. Het is altijd veel beter als cannabisplanten een beetje beginnen te verwelken door de dorst, dan wanneer ze overspoeld worden door de hoeveelheid water. In het eerste geval, herstellen je dorstige planten snel. In het tweede geval, kan het consequent te veel water geven resulteren in ernstige groeiproblemen.

CHECK DE TEMPERATUUR

Hoe goed je plant fosfor kan opnemen, zou af kunnen hangen van de temperatuur. Als de temperatuur omlaag gaat, vooral als het onder de 15°C komt, kan een fosfortekort eerder voorkomen. Zorg er dus voor dat je planten groeien bij een optimale temperatuur.

HET TOEVOEGEN VAN FOSFOR ALS ER EEN TEKORT IS

Zodra je de mogelijke oorzaken van een fosfortekort hebt uitgesloten, zoals een incorrect pH niveau, te veel water geven, koude temperaturen, kun je fosfor makkelijk toedienen.

Aarde mixen die je in de winkel kunt kopen en al bemest zijn, bevatten normaal gesproken voldoende hoeveelheden fosfor. Bijna alle cannabis voedingsstoffen formules bevatten een goede hoeveelheid, vooral nutriënten voor de bloei. Vloeibare bloei voedingsstoffen met mineralen en meteen opneembare fosfor voorzien je van een snelle en makkelijke manier om fosfor aan je planten te geven.

Cannabisplanten nemen royale hoeveelheden fosfor op als ze groeien. Dat betekent dat het lastig is om ze te veel te geven. Omdat je planten veel van deze voedingsstof verbruiken, is het onwaarschijnlijk dat een fosfortekort voorkomt voordat andere voedingsstof tekorten optreden.

Maar er zijn situaties waarin je planten vragen om een wat hogere hoeveelheid fosfor dan normaal, bijvoorbeeld als ze groeien onder lampen met veel kracht of als je planten in het directe zonlicht bloeien. Is dit het geval? Dan kun je langzaam de dosis van je bloeivoeding verhogen om je planten de hoeveelheid fosfor te geven zie ze nodig hebben.

KUN JE TE VEEL FOSFOR GEVEN?

Met cannabis is het normaal gesproken lastig om te veel fosfor te geven in vergelijking met andere voedingsstoffen. Aan de andere kant; het geven van veel te veel is ook niet bepaald gezond. De kans is klein, vooral als je de samengestelde cannabis voedingsstoffen formules gebruikt. Maar een teveel aan fosfor uit zich hoogstwaarschijnlijk eerst in andere groeiproblemen en voedingsstoffen tekorten.

Zodra je het fosfortekort hebt verholpen, kunnen je planten er binnen een paar dagen weer bovenop zijn. Net als met andere tekorten waarbij het gaat om mobiele voedingsstoffen, herstellen de al verkleurde of verkruimelde bladeren aan de onderkant van de plant niet. Wel zie je gezondere, nieuwe aanwas aan de bovenkant verschijnen.