Kan Cannabis De Symptomen Van Herpes Helpen Behandelen?
Published :
Sep 15, 2018
Categories :
Medicinale cannabis
Herpes is een levenslange aandoening waar een enorm sociaal stigma aan kleeft. Toch treft het een groot deel van de Westerse samenleving. Is cannabis het antwoord om het immuunsysteem te versterken en de symptomen te behandelen?
Er gaat niets boven het delen van wat bongs of joints met een groep vrienden na een lange week. De meesten van ons schenken niet teveel aandacht aan het feit dat een joint, die in een rookkring wordt doorgegeven, besmettelijk kan zijn. We vergeten vaak de risico's van gemeenschappelijk roken. Toch is het niet ongebruikelijk dat een sporadische, sociale stoner wakker wordt met een vervelend plekje in het gezicht.
WAT IS HERPES?
Herpes valt onder een virusfamilie die bekend staat als het herpes-simplexvirus. De meest voorkomende soort is herpes simplex 1 (HSV-1). Mogelijk treft deze aandoening tot wel 95% van de Amerikaanse bevolking. Herpes simplex 2 (HSV-2) staat beter bekend als genitale herpes en treft naar schatting tot 20% van de Amerikaanse bevolking.
Symptomen van herpes gaan nooit over en nemen vaak in ernst toe als iemand stress ervaart of een verzwakt immuunsysteem heeft. De symptomen variëren en leiden mogelijk tot meer zorgwekkende aandoeningen, zoals genitale herpes uitbraken, waterpokken, koortslip en Pfeiffer.
Heb je herpes, dan ben je absoluut de enige niet. Daarnaast biedt het een uitgelezen kans om cannabis te gebruiken! Het is namelijk zo dat cannabinoïden geweldig zijn voor het verlichten van stress en het stimuleren van het immuunsysteem. Mogelijk kan je met cannabis ook enkele van de hevigere symptomen van het virus behandelen.
HOE WORDT HERPES VERSPREID?
Herpes is een bijzonder lastig virus om te beheersen, aangezien het zich zo gemakkelijk verspreidt. HSV-1 verspreidt zich via simpel huidcontact, zoenen en het delen van drankjes. HSV-2 is echter een seksueel overdraagbare infectie. Beide soorten herpes vereisen een continue behandeling om de symptomen te beperken.
Uitbraken van de virale infectie veroorzaken vaak problemen in het dagelijks leven. Niet alleen vanwege pijn, maar ook door het sociale stigma wat eraan hangt. Zelfs de farmaceutische medicatie komt met ongewenste bijwerkingen, zoals overgeven, diarree en hoofdpijn. De drie meest voorgeschreven medicijnen om het virus te behandelen zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.
Als gevolg hiervan zoeken veel patiënten naar andere, meer natuurlijke alternatieven.
HOE HELPT CANNABIS BIJ DE BEHANDELING VAN HERPES?
Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar het gebruik van cannabis om herpes uitbraken te voorkomen en er is weinig klinische data voorhanden. Oriënterende studies, uit de jaren '80 en later in 2004, laten echter een aanzienlijke potentie zien. Uit deze onderzoeken blijkt dat met THC behandelde cellen de vermenigvuldiging van met HSV-1 of 2 besmette cellen voorkomen. Dat is al boeiend genoeg, maar uit een onderzoek uit 1991 blijkt dat THC mogelijk ook het infectiepercentage verlaagt.
Cannbinoïden helpen de pijn verlichten van herpes. Lokale (huid)behandelingen laten ook veelbelovende resultaten als het gaat om pijnverlichting van gordelroos. Geestelijke stress is vaak de trigger van een uitbraak de ziekte. Omdat cannabis, naast het verlichten van lichamelijke symptomen, ook deze stress aanpakt, zijn cannabinoïden absoluut interessant als mogelijke toekomstige behandeling.
WELKE CANNABIS SOORT IS HET BESTE?
Dit vraagt om een beetje experimenteren. Als je een cannabisvriendelijke dokter hebt, betrek die er zeker ook bij. Bepaalde medicinale cannabis soorten zijn speciaal gekweekt om de antivirale eigenschappen. Je arts kan misschien een specifieke soort aanbevelen. Bespreek het onderwerp ook bij je lokale dispensarium, zelfs als je discreet blijft over de feitelijke aandoening.
Orale inname en roken of verdampen, produceren verschillende effecten. Deze zijn meer of minder effectief in het stimuleren van het immuunsysteem. Lokale behandelingen, zoals THC crèmes en oliën, kunnen de pijn, veroorzaakt door het herpes virus, stoppen of in elk geval beperken.
ANDERE BEHANDELINGEN
Soms zijn veranderingen in je levensstijl nodig om de symptomen van herpes te beperken en beheersen. Je vermindert stress door een gezond dieet, bewegen en een regelmatig slaappatroon. Herpes is een levenslange aandoening. Denk daarom na over hoe veranderingen in je levensstijl, zoals het regelmatig gebruik van cannabis, je dagelijks leven beïnvloeden.