Kan De Rook Van Wiet Een Contact High Veroorzaken?
Published :
Jun 16, 2018
Categories :
Medicinale cannabis
We kennen allemaal de gezondheidsrisico's van het inademen van tabaksrook. Het effect van secundaire cannabisrook op niet-rokers is echter in nevelen gehuld. In dit artikel onderzoeken we de contact high middels wetenschappelijk onderzoek, op zoek naar het antwoord.
KAN CANNABISROOK ECHT EEN CONTACT HIGH VEROORZAKEN?
Nee. In werkelijkheid bestaat de zogenaamde contact high niet. Tenminste, niet van secundaire cannabisrook. Over dit onderwerp wordt veel gesuggereerd en er gaan veel verhalen rond onder stoners. Daarbij wordt de uitdrukking regelmatig verward met het placebo-effect. Voor alle duidelijkheid, een "contact high" wordt verondersteld een high te zijn die een niet-roker ervaart in de nabijheid van cannabisrokers.
Wanneer je wiet rookt, wordt de THC echter door de longen geabsorbeerd. Zet een hotbox helemaal blauw van de rook; toch worden niet-rokers niet high. De uitgeblazen rook bevat namelijk maar weinig cannabinoïden. De gebruiker heeft alle plezierige verbindingen al geïnhaleerd. Bovendien is het idee dat iemand een contact high kan ervaren op bijvoorbeeld een festival of bij een concert verre van reëel.
Zeker, een niet-roker kan bloeddoorlopen ogen hebben door de berookte atmosfeer. Ook kan hij naar wiet ruiken door de rooksessie. Hij is echter onder geen beding onder invloed van cannabis. Geloof geen sprookjes en wees redelijk over wat je van een joint kunt verwachten.
Beredeneer het eens. Zou de contact high echt bestaan? Dan zouden toeristen bij bosjes omvallen en de straatstenen zoenen als ze een Amsterdamse coffeeshop passeren. En coffeeshopbezoekers zouden al apestoned zijn voordat ze iets zouden bestellen. Zo werkt het gewoon niet. En hoewel het hilarisch mag klinken, de wiet zou dan te krachtig zijn. Ook zou het slecht zijn voor de zaken van de coffeeshop.
WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN HET MEEROKEN?
Toch zijn er mensen die geloven in sprookjes, wat betreft dit onderwerp. Dit is voornamelijk veroorzaakt door professor Matthew Springer van de University of California, San Francisco. Zijn onderzoek met laboratoriumratten is in 2016 gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke Journal of the American Heart Research Association. Hierdoor vond een wederopstanding plaats van tegenstanders van cannabis.
Sinds een tijdje hebben zij het moeilijk, vandaar dat ze coalities moesten vormen met andere organisaties die ergens "tegen" zijn. "Secundaire cannabisrook" is een term die het passief roken van cannabis een negatieve connotatie geeft. Dit is het cement dat de coalitie van tegenstanders en anti-secundaire-tabaksrook hysterici bindt.
Het eerder vermelde rattenonderzoek is ook de bron van de zich sinds korte tijd manifesterende cannabisroddels. Je hebt vast wel eens gehoord dat "cannabisrook driemaal slechter is dan tabaksrook." Dat is echter nonsens en bovendien gebaseerd op twijfelachtig onderzoek. De waarheid is wel dat we niet genoeg informatie hebben op basis van menselijk onderzoek om tot een definitieve conclusie te kunnen komen.
KAN IK VANWEGE SECUNDAIRE CANNABISROOK VOOR EEN DRUGTEST ZAKKEN?
Recent onderzoek suggereert van wel. Je test positief op cannabismetabolieten als je in een hotbox vol wietrokers hebt gezeten. In 2014 is online een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Analytical Toxicology waar geen speld tussen is te krijgen. Concludeer echter niet te snel. De mythe van de contact high blijft namelijk ontkracht.
Het hangt allemaal van de basislimiet van de drugtest af. In wezen kost blootstelling aan secundaire cannabisrook je geen baan bij de Amerikaanse overheid. Voor overheidsbanen geldt een basislimiet van 50ng/ml voor een urinetest. Dit betekent dat je 99,6% kans hebt de test te doorstaan.
Particuliere bedrijven voeren echter soms strengere tests uit. Hetzelfde onderzoek concludeert dat "eerdere tests met een concentratielimiet van 20ng/ml tot veel meer positieve resultaten leidde".
EEN PAAR LAATSTE WOORDEN OVER SECUNDAIRE CANNABISROOK EN DE CONTACT HIGH
Cannabis voor onderzoeksdoeleinden krijgen Amerikaanse onderzoekers aangeleverd van de National Institute on Drug Abuse. Helaas is dat minderwaardige wiet, waar stoners niet naar zouden omkijken. Om te beginnen, is het van slechte kwaliteit. Gemiddeld bevat het slechts 5-11% THC en het is afkomstig van onbekende soorten. Dat is net zoiets onzinnigs als een wijnkelner whiskey laten keuren.
Zolang cannabisonderzoek beperkt wordt door de "schedule 1" status in de VS, levert dat nooit betrouwbare onderzoeksresultaten op die met de realiteit stroken. Het zou in principe wel mogelijk moeten zijn om in een laboratorium een contact high te veroorzaken. Tot de dag dat we mensen in een plastic doos vacuüm kunnen trekken, gevuld met secundaire rook van Kush, tasten we echter in het duister.