Organische Ongediertebestrijding Voor Cannabisplanten
Published :
Sep 8, 2018
Categories :
Andere onderwerpen
Bij organische ongediertebestrijding moet je denken aan methoden als bladsprays, roofinsecten en gezelschapsplanten om cannabisplanten te beschermen tegen insectenplagen.
Cannabis is een zeer effectief kruidengeneesmiddel gebleken. Het lijkt tegennatuurlijk om deze geneeskrachtige plant te besproeien met chemische pesticiden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze chemicaliën blijven ook niet binnen het toepassingsgebied. De elementen, zoals wind en water, verspreiden deze gevaarlijke stoffen in het milieu, waar ze ernstige schade kunnen toebrengen aan belangrijke insectenpopulaties.
Gelukkig groeit het bewustzijn van de negatieve effecten van het gebruik van pesticiden. Er is steeds meer vraag naar organische en meer biologische methoden om cannabis te kweken. Organische kwekers hebben synergistische en milieugeoriënteerde methoden ontwikkeld om plagen te beheersen. Dit allemaal zonder schade voor de omgeving of het besmetten van hun gewas met chemicaliën.
WAT IS BIOLOGISCHE BESTRIJDING VAN PLAGEN?
Biologische ongediertebestrijding is een overkoepelende term voor verschillende methoden om cannabis-minnende plagen te bestrijden zonder gebruik te maken van synthetische chemicaliën. Men kiest voor diverse hulpmiddelen, zoals roofinsecten en plantenextracten, om plagen te elimineren die anders de opbrengst beperken en de groeikracht van de plant schaden.
Er kleven flink wat voordelen aan biologische ongediertebestrijding vergeleken met de conventionele methode met pesticiden. Biologische middelen beschadigen planten niet en laten geen gevaarlijke residuen achter. Daarnaast bouwen plagen ook geen resistentie op, omdat hun natuurlijke vijanden gewend zijn deze tegen te gaan. Biologische middelen kunnen zelfs breder worden ingezet dan pesticiden. Een voorbeeld is het gebruik op gezelschapsplanten waarvoor geen specifieke synthetische pesticiden beschikbaar zijn.
ROOFZUCHTIGE NEMATODEN
Nematoden zijn bijzonder problematisch voor de cannabis kweker, hoewel ze niet allemaal vijandelijk zijn. Deze microscopische organismen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Hun aanwezigheid wordt meestal gedetecteerd door het herkennen van bepaalde symptomen in planten. Nematoden zijn indrukwekkende oude wezens, die al een miljard jaar bestaan. Deze multicellulaire beestjes behoren tot de oudste en meest diverse levensvormen op onze planeet.
Plant-parasitaire nematoden kunnen het leven van kwekers behoorlijk zuur maken. Deze kleine beestjes eten maar al te graag van verschillende delen van de cannabisplant, waaronder de bladeren, stelen en wortels. Aangezien de wortels van de plant cruciaal zijn voor de opname van voedingsstoffen en water, is elke beschadiging simpelweg slecht nieuws. Er wordt gesteld dat maar liefst 50% van de 25.000 bekende soorten nematoden parasiteert op planten, insecten en andere dieren.
Gelukkig wordt de aarde onder onze voeten ook bewoond door microscopische bondgenoten. Roofzuchtige nematoden bewaken de rizosfeer in hun zoektocht naar voedsel. Hun dieet bestaat uit diverse kleine beestjes zoals larven van de taxuskever, Japanse kever, termiet, komkommerkever en rouwmug. Daarnaast zijn ze dol op parasitaire nematoden. Dit betekent ze inzetbaar zijn als een micro-verdedigingslinie in het ondergrondse slagveld. Roofzuchtige nematoden kunnen in de vroege stadia aan de bodem worden toegevoegd om een invasie van plant-parasitaire nematoden te voorkomen.
Als tekenen van een aanval zichtbaar worden, zijn roofzuchtige nematoden ook nog inzetbaar. Symptomen die wijzen op plantparasitaire nematoden bij je planten zijn wortelbeschadigingen, buitensporige wortelvertakkingen en groeiachterstanden bij de wortelstelsels. Bovengrondse signalen zijn onder andere een algeheel verzwakte gezondheid van de plant, verwelking en vergeling van bladeren.
ROOFZUCHTIGE MIJTEN
Roofzuchtige mijten zijn ook microscopische bondgenoten die andere schadelijke mijten tegengaan. De spintmijt is een van de meest verwoestende plagen voor cannabis. Deze kleine levensvormen zuigen het sap uit de planten en veroorzaken een gevlekt uiterlijk. Planten bevatten diverse sappen die verantwoordelijk zijn voor het transport van essentiële voedingsstoffen naar verschillende delen van de plant. Elke belemmering van dit levengevende vocht is een direct gevaar voor gezonde cannabisplanten.
Symptomen van een spintmijtplaag zijn onder andere verbleekte vlekken aan de bovenkant van het blad, zichtbare mijten en eitjes aan de onderkant van bladeren, een fijn zijdeachtig web op planten, droge bladeren en zelfs afstervende planten.
Van spintmijten kom je niet gemakkelijk af. Ze reproduceren extreem snel, hebben een grote eetlust en zijn zeer resistent voor veel tegenmaatregelen. Roofmijten zijn een organische, natuurlijke en effectieve manier om een invasie van spintmijten te beheersen.
Phytoseiulus persimilis is de meest gebruikte roofmijt tegen spintmijten. Deze is effectief omdat hun dieet volledig uit spintmijten bestaat. Deze felrode, nuttig mijten zijn in flessen te bestellen en kunnen direct op de planten worden losgelaten om hun opruimactie te beginnen.
PARASITAIRE WESPEN
Parasitaire wespen zijn ook een zeer effectieve biologische bestrijdingsmethode. Ze verhinderen of elimineren het gebruik van chemische pesticiden. Parasitaire wespen jagen op, en doden, een van de grootste cannabisplagen: de bladluis.
Bladluizen zijn weke insecten met lange, dunne poten en voelsprieten. Ze zijn enorm klein, slechts 1-2mm. Hierdoor zijn ze moeilijk te herkennen. Bladluizen smullen van sap uit planten. Ze penetreren het plantenweefsel met de boortjes op hun bek. Een bladluisplaag kan veel schade aanrichten bij planten, resulterend in verwelking en misvorming van bladeren. Jonge planten vergelen en sterven soms af. Deze beestjes zitten in clusters rond de stammen, bladeren en toppen.
De introductie van parasitaire wespen bij een beginnende invasie van bladluis helpt de aantallen te beperken, evenals de aangerichte schade. Parasitaire wespen zijn intelligente en brute roofdieren. Ze herkennen de symptomen van een door bladluis aangetaste plant en detecteren zo hun prooi. Hierna injecteren ze hun gastheer met eitjes. Deze eitjes groeien uiteindelijk uit tot larven, die zich voeden met de bladluis.
GEZELSCHAPSPLANTEN
Het gebruik van gezelschapsplanten is een vorm van biocontrole. Het werkt vrij simpel. Door verschillende soorten bij elkaar te planten, kunnen ze op diverse manieren van elkaar profiteren. Gezelschapsplanten vallen onder een holistische vorm van tuinieren. Het draait hier om het versterken van de biodiversiteit en het verbeteren van de gezondheidstoestand van de bodem. Dit leidt tot hogere opbrengsten en helpt plagen te beheersen. Daarnaast draagt het bij aan een verhoogde diversiteit van insecten en een vermindering van het aantal aanwezige parasieten in een tuin.
Gezelschapsplanten beschermen niet alleen tegen bepaalde plagen, maar zorgen ook voor een polycultuur. Dat vertaalt zich in bevredigende opbrengsten van andere eetbare plantensoorten. Kweek bijvoorbeeld basilicum in de buurt van je cannabisplanten om plagen als bladluis, bladhaantjes, muggen en witte vliegen af te weren. Het zoete aroma van deze plant is voldoende om indringers af te schrikken. Als de tijd rijp is, oogst je het voor een verrukkelijke pesto.
Dille is een andere goede keuze. Deze geweldig ruikende plant lokt gunstige insecten, zoals honingbijen en zweefvliegen. Tevens trekt ze het gros van de rupsen aan, die meer van dille blijken te houden dan van cannabis. Dille weert ook bladluizen, ni-uilen en randwantsen.
Ook kamille is een fantastische optie. Dit kruid weert muggen en vliegen en trekt tegelijkertijd honingbijen aan. Oogst de bloemen om er een kalmerende thee van te zetten, die goed samengaat met een joint.
BLADSPRAYS
Als mensen aan pesticiden denken, komt vaak het beeld op van een persoon met een masker die vloeistof op planten spuit. Met deze methode wordt een stof aangebracht op die gebieden waar plagen huizen, zodat ze snel worden uitgeschakeld. Hetzelfde principe kan ook worden toegepast met organische biocontrole oplossingen, ook wel bekend als bladsprays.
Bladsprays zijn feitelijk speciaal samengestelde vloeistoffen die ontworpen zijn om specifieke plagen aan te pakken. Een spray op basis van de biologische larvicide Bacillus thuringiensis israelensis wordt bijvoorbeeld vaak ingezet om rouwmuggen te bestrijden. Veel formules bevatten ook aromatische oliën zoals kaneel, neem, munt en kruidnagel. Ook deze middelen werken goed om plagen af te weren.