Het Herkennen Van Hittestress Bij Cannabisplanten

Published :
Categories : Cannabis kweken

Het Herkennen Van Hittestress Bij Cannabisplanten

Hoewel warmte een noodzakelijk onderdeel van de gezonde groei van cannabisplanten is, kan oververhitting ongewilde effecten veroorzaken. Dit zorgt voor een minder goede ontwikkeling en tast uiteindelijk de kwaliteit van je opbrengst aan. Ontdek hoe je hittestress herkent en hoe je voorkomt dat je gewas aangetast wordt.

Alle planten vereisen warmte om te groeien en om zich goed te ontwikkelen. Te veel warmte kan echter vernietigend zijn. Hieronder proberen we een balans te vinden van hoeveel warmte je planten kunnen verdragen.

De temperatuur speelt een zeer grote rol in het leven van een plant. Als het te koud is, kunnen planten niet groeien of zelfs hun zaden niet ontkiemen. Een stabiele temperatuur helpt jonge planten om hun wortelsystemen sneller te ontwikkelen. Door de nachttemperatuur juist in te stellen, kun je ervoor zorgen dat de bovengrondse groei, oftewel de bladeren en stengels, ook overvloedig groeien.

Wanneer je marihuana planten het te koud hebben, wordt in wezen hun groei verstoord, vertraagd of in sommige gevallen helemaal gestopt. En terwijl warmte voorkomt dat dit gebeurt, kun je ook zorgen voor te veel warmte voor je cannabisplanten.

TEKENEN VAN OVERVERHITTING

Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je planten lijden aan hittestress. Ten eerste beginnen de uiteinden van de bladeren te krullen. Dit is een verschijnsel dat gemakkelijk en vaak verward wordt met overvoeding. Het belangrijkste verschil tussen hittestress en overvoeding is dat bij de eerste de gehele raden van het blad omkrullen, niet alleen de uiteinden. Daarnaast raken, in tegenstelling tot overvoeding, de bladeren niet “verbrand” door voedingsstoffen. Let daarom op de bladeren die niet andere symptomen van overvoeding vertonen.

Als er een zeer lage luchtvochtigheid is in je kweekruimte of het lokale klimaat erg droog is, zijn cannabisplanten eerder geneigd om “gekrulde” bladeren te ontwikkelen als gevolg van hitte. Het lijkt misschien niet erg heet te zijn. Maar in combinatie met een lage luchtvochtigheid kan het je planten verwoesten. Wanneer je je planten in een lage luchtvochtigheid wilt kweken om toprot te bestrijden, houd dan de randen van de bladeren goed in de gaten.

Bloeiende planten zijn nog vatbaarder voor hittestress. Als te veel bladeren door oververhitting worden beschadigd, reageert de cannabisplant door toppen te produceren met een lager potentieel. Deze abnormale vorming van toppen kan zich manifesteren in wat bekend staat als "vossenstaarten", ofwel "foxtailing". Dit komt meestal voor in de toppen die het dichtst op de kweeklampen staan.

De toppen kunnen ook veel meer aanwas vertonen aan de bovenkant dan onderaan. Deze nieuw gevormde stampers zijn meestal wit en zien eruit alsof de toppen nog niet klaar zijn om geoogst te worden. Als dit gebeurt, is dat een teken van oververhitte cannabisplanten. Bij het beslissen wanneer je je planten moet oogsten, let je dus op de onderkant van de toppen. Dit geeft je de beste indicatie van hun daadwerkelijke rijpheid.

HOE JE JE PLANTEN HELPT OM BUITEN KOEL TE BLIJVEN

Er zijn verschillende manieren om je planten hogere temperaturen te helpen weerstaan of om ze te herstellen van eerdere schade door hitte. De oplossingen hangen echter vooral af van de omgeving waarin je kweekt. De meest universele oplossing is het opstellen van voldoende temperatuursensoren. Deze geven aan of je lampen te dichtbij staan of dat de zon op bepaalde dagen te intens is voor je planten.

Buitenkweek geeft je minder opties voor temperatuurregeling, maar er zijn nog steeds tactieken die kunnen worden ingezet om je planten te helpen hoge temperaturen te overleven. Het wortelsysteem blijkt zeer behulpzaam te zijn bij het voorkomen van schade door hitte aan de bovenste delen van je cannabisplanten. Een regelmatige en grondige bewatering, indien mogelijk aangepast aan de huidige weersvoorspellingen, is een goede manier om het wortelsysteem van je plant koel te houden. Een andere optie is het graven van een gat in de grond (ongeveer zo diep als de hoogte van je potten) om de plant, inclusief de pot, daarin te zetten. De koelere temperatuur van de grond zou een deel van de warmte van je planten moeten wegnemen.

Het gebruik van potten die isoleren, kan ook bijdragen aan het voorkomen van hittestress of schade. Planten potten gemaakt van keramiek isoleren goed en houden de warmte buiten. Als isolatie niet genoeg is om je planten tegen de hitte te beschermen, overweeg dan om ze naar een schaduwrijk plekje te verplaatsen. Het spannen van een oud laken of zeil, neemt het grootste deel van de directe warmte weg.

HET VOORKOMEN VAN HITTESTRESS BIJ BINNENKWEEK

Oplossingen voor hittestress bij binnenkweek betreffen meestal het verhogen van de luchtcirculatie in je kweekruimte. Overweeg het vergroten van de afstand tussen je planten en de lichtbron. Als dit niet mogelijk is, is een oscillerende ventilator die over de bovenkant van je planten lucht blaast een goed alternatief. De ventilator zorgt ervoor dat de hitte gelijkmatig over de kweekruimte wordt verspreid.

Een andere optie is om de hete lucht weg te halen door gebruik te maken van een luchtafvoersysteem. Dit kan de aroma's van marihuana naar de rest van de kweekruimte verspreiden. Het toevoegen van een koolstoffilter om alle geursporen te verwijderen, kan dus een goed idee zijn als je een geheime kweekoperatie hebt.

De laatste tip is ook van toepassing op buiten kwekers, aangezien het helpt bij situaties waarin de schade al is aangericht en je je planten wilt herstellen: zeewier kelp extract. Dit is een vloeibare meststof en bevat naast voedingsstoffen en mineralen, ook cytokinines, die zeer gunstig zijn bij het verminderen van stress. Dit extract helpt je planten om te herstellen van hittestress. Het heeft zelfs de kracht om ze beter te beschermen bij toekomstige gevallen.