De beste voedingsstoffen voor cannabisplanten
Published :
Apr 22, 2019
Categories :
Cannabis kweken
Er zijn zoveel voedingsstoffen nodig bij de kweek van cannabis, dat het soms wat verwarrend is. Gebruik deze simpele handleiding om te zorgen dat je planten - op het juiste moment - genoeg krijgen van elk van deze nutriënten. Daarmee zorg je voor gezonde, vitale cannabisplanten en een optimale opbrengst.
Net als mensen hebben cannabisplanten een gebalanceerd voedingspatroon nodig om gezond te blijven. De planten halen hun voedingsstoffen daarbij uit de grond. Dit doen ze met een complex wortelsysteem, soms met behulp van een netwerk van symbiotische schimmels. In de natuur heeft cannabis het voordeel dat ze groeit in grond die in de loop van duizenden jaren is ontwikkeld. Die aarde zit dan ook boordevol alle noodzakelijke voedingsstoffen. Maar in een kunstmatig gecreëerde omgeving, zoals kweekruimtes en zelfs tuinen, zouden kwekers de grond moeten aanvullen met nutriënten. Daarmee voorkom je dat je planten symptomen van een tekort gaan vertonen. En dat heeft weer invloed op de opbrengst.
Dit aspect van het kweken van wiet is best verwarrend voor kwekers, zeker als je net komt kijken. Planten hebben niet alleen het volledige spectrum aan voedingsstoffen nodig, ze zouden ook op het juiste moment in de groeicyclus de stoffen moeten krijgen om de opbrengst te optimaliseren. In dit artikel leggen we precies uit welke nutriënten cannabisplanten nodig hebben, hoeveel en op welk moment.
WELKE VOEDINGSSTOFFEN HEBBEN JE CANNABISPLANTEN NODIG?
Cannabisplanten hebben twee belangrijke categorieën voedingsstoffen nodig. De eerste soort noemen we macro-voedingsstoffen. Planten hebben deze voedingsstoffen in grotere hoeveelheden nodig om gezond en sterk te blijven. Tot deze nutriënten behoren de mineralen en de elementen stikstof, fosfor, kalium, zwavel, magnesium en calcium. Planten hebben ook de vitale voedingsstoffen waterstof, zuurstof en koolstof nodig. Die halen ze uit lucht en water. Daarvoor hoeven kwekers dus niet zelf te zorgen.
STIKSTOF
Stikstof is een element dat cruciaal is voor de groei en ontwikkeling van plantenleven. Het is dan ook veruit het belangrijkste voedingsmiddel voor alle plantensoorten. Planten gebruiken stikstof in de vorm van NO₃- (nitraat) en NH₄+ (ammonium). Dat is nodig voor het uitvoeren van belangrijke biochemische en fysiologische functies. En het zorgt uiteindelijk ook voor een grotere opbrengst. Stikstof speelt een fundamentele rol bij de fotosynthese, omdat het een prominent component is van chlorofyl in planten. Dit groene pigment helpt bij het omzetten van zonlicht in glucose-energie. Het element helpt daarnaast de wortels bij de belangrijke taak van het opnemen van voedingsstoffen en water. Adenosinetrifosfaat (ATP), de moleculaire unit van energie, heeft een basis van stikstof en is nodig voor cellulaire processen.
FOSFOR
Fosfor is een element dat alle levende organismen nodig hebben om in leven te blijven. Planten zijn er ook afhankelijk van voor adequate groei en ontwikkeling. Het element speelt een belangrijke rol in de processen fotosynthese, ademhaling, celdeling en energieopslag en -vervoer. Ook is het belangrijk bij de productie van DNA, RNA en ATP. Door je planten de juiste hoeveelheid fosfor te geven, stimuleer je de ontwikkeling van de wortels. Daarnaast is het belangrijk voor de stevigheid van de stengel en voor de grootte en kwaliteit van de toppen. Fosfor zorgt ook voor weerstand tegen ziekten.
KALIUM
Kalium is betrokken bij een lange rij fysiologische functies van cannabisplanten. Het speelt allereerst een rol bij de fotosynthese doordat het de huidmondjes (kleine poriën in plantweefsel) opent en sluit. Dat zorgt voor de opname van CO₂. Kalium reguleert ook de waterconcentratie in planten middels een proces dat osmoregulatie heet. Het element is daarnaast betrokken bij het activeren van enzymen die helpen bij de productie van ATP en die de plantgroei stimuleren. Tot slot zorgt kalium ervoor dat planten beter tegen droogte bestand zijn. Daardoor is het met name nuttig in drogere streken.
CALCIUM
Calcium is een essentieel voedingssupplement dat een belangrijke, structurele rol speelt in de celwanden en membranen. Het functioneert daarbij als boodschapper tussen cellen. Zonder het juiste gehalte calcium, vormen weefsels, zoals wortelpunten en jonge bladeren, zich niet goed.
MAGNESIUM
Als er een element vitaal is voor de fotosynthese, dan is het wel magnesium. Deze voedingsstof zorgt ervoor dat chlorofyl de energie van de zon opvangt en omzet in suikers. Magnesium helpt dus bij het maken van suiker, maar is ook betrokken bij het metabolisme van deze koolhydraten.
VERHOUDINGEN VOEDINGSSTOFFEN IN VERSCHILLENDE GROEIFASEN
Van al deze voedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), collectief N-P-K genoemd, het meest vitaal. Je hebt deze drie letters vast wel eens gezien. Ze staan namelijk vaak vermeld op verpakkingen om aan te geven dat het erin zit. In verschillende fases van de groeicyclus is een verschillend gehalte N-P-K nodig. Tijdens de groeifase heeft de plant meer behoefte aan stikstof en kalium. Daarom heeft ze tijdens de eerste paar weken van de groei een verhouding van 3-1-2 nodig van N-P-K.
Tijdens de bloeifase van de groeicyclus verandert deze behoefte en heeft de plant minder stikstof nodig. Teveel hiervan tijdens deze fase zorgt mogelijk voor een suboptimale ontwikkeling van de toppen en een minder prettige smaak bij het roken. Wel heeft in deze periode de plant meer fosfor en kalium nodig. Daarmee stimuleer je de kwantiteit en kwaliteit van de toppen. Tijdens de bloei adviseren we een N-P-K-verhouding van 1-3-2.
Wat betreft calcium en magnesium, zorgen kwekers dat ze een supplement met Cal-Mag achter de hand hebben. Dat is te gebruiken als er tekenen van een tekort optreden. Het is niet nodig om Cal-Mag toe te voegen als daarvoor geen aanleiding is. Deze elementen zijn namelijk vaak ook voldoende aanwezig in de grond. Wel is het handig om het bij de hand te hebben als je plant aangeeft dat ze niet genoeg krijgt.
MICROVOEDINGSSTOFFEN VOOR CANNABIS
De hierboven besproken voedingsstoffen vallen in de categorie macrovoedingsstoffen. Dat wil zeggen dat ze in grote hoeveelheden nodig zijn voor optimaal functioneren. Maar cannabis heeft bepaalde elementen ook in lagere gehaltes nodig. En deze stofjes zijn minstens zo belangrijk. Dat zijn de zogenaamde microvoedingsstoffen. Daartoe behoren onder andere ijzer, boor, molybdenum, zwavel en zink.
Al deze voedingsstoffen spelen belangrijke en specifieke rollen in de fysiologie van de plant. Een tekort aan een van deze nutriënten lijdt tot symptomen die duiden op een tekort. Als de plant voldoende van deze voedingsstoffen krijgt, loop je niet snel tegen deficiëntie aan. De meeste commerciële mengsels met nutriënten voorzien in de juiste hoeveelheid.