Wiet kweken in koud weer
Published :
Dec 19, 2018
Categories :
Cannabis kweken
Sommigen denken dat wiet telen met goede opbrengsten in de noordelijke klimaten alleen tijdens de korte zomermaanden mogelijk is. Dat is echter niet waar. Het is ook mogelijk cannabis te kweken in koud weer als je weet hoe je dat moet aanpakken. Lees en leer hoe je wiet kweekt bij kou!
HOE KWEEK JE WIET IN KOUD WEER?
Velen van ons hebben niet het geluk in een warm klimaat te leven, zoals Zuid-Europa of Californië. Kwekers in die gebieden kweken zonder veel problemen hun wiet het hele jaar door. De korte zomers en lange winters in ons klimaat (Noord-Europa) zijn hier niet bepaald ideaal voor. Toch is de teelt van cannabis in koud weer mogelijk als je weet hoe. Sterker nog, de koelere temperaturen in ons klimaat bieden soms zelfs voordelen voor het telen van wiet.
Plaatsen waar cannabis in het wild groeit, kenmerken zich door veel zonlicht, voedingsrijke bodems en een optimale buitentemperatuur van 20–28°C. In Noord-Europa, waaronder Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland, mogen we van geluk spreken als we een paar korte weken in de zomer zulke optimale buitenomstandigheden hebben. Dit is echter geen probleem als we binnen kweken.
KOUD WEER EN BINNEN CANNABIS KWEKEN
Het koudere weer in de herfst en winter is niet alleen reden tot zorgen als je buiten cannabis kweekt. Lage temperaturen beïnvloeden soms ook je teelt binnen. Je planten zijn wellicht beschermd tegen de vorst wanneer ze in je huis veilig zijn voor de elementen. De lagere temperaturen in combinatie met de hoge luchtvochtigheid veroorzaken mogelijk echter nog wel problemen. Zo vergroot dit bijvoorbeeld het risico op schimmel en toprot. Of je planten in staat zijn de koudere maanden te doorstaan, is echter afhankelijk van verschillende bepalende factoren. Een ervan is het soort kweeklamp dat je gebruikt.
ALS JE BINNEN KWEEKT MET HID KWEEKLAMPEN
Als je binnen cannabis kweekt, zoals velen doen, zijn de koudere temperaturen in de herfst en winter soms een voordeel. Dit geldt voor kwekers die nog HID kweeksystemen gebruiken met MH of HPS lampen. Hoewel LED kweeklampen in populariteit toenemen, gebruiken velen nog “ouderwetse” HID. Dit is tevens het meest betaalbare type kweeklicht. Cannabiskwekers hebben deze lampen dan ook lange tijd gebruikt om succesvol cannabis te telen.
Het probleem met HID is echter dat deze lampen enorm veel warmte creëren. Dit betekent dat binnenkwekers vaak speciale koelsystemen nodig hebben om het aangenaam te houden voor de planten. Dat is niet zo in de koudere maanden van het jaar! De koude temperatuur buiten en de hete HID lichten leveren dan de juiste temperatuur voor je planten. Daardoor is geen extra verwarming of verkoeling nodig in je kweekruimte en dat bespaart veel geld. Sommigen benutten de kou extra en voegen meer HID lichten aan hun kweek toe voor een hogere opbrengst.
ALS JE BINNEN KWEEKT MET LED KWEEKLAMPEN
De moderne LED's zijn nu vrijwel net zo krachtig als HID lampen, maar vergen een fractie van de energie die HID lichten gebruiken. Dit resulteert naar verloop van tijd in aanzienlijke besparingen op de energierekening.
Een verschil met HID is dat LED lampen significant minder warmte produceren. Over het algemeen is dit een voordeel. Tijdens de warmere maanden van het jaar verhitten LED's de tent niet zo erg als HID. Daardoor heb je geen extra verkoeling nodig in je kweekruimte. LED's maken het daarnaast mogelijk veel licht te produceren. Zodoende maximaliseer je de opbrengst zonder risico op hittestress of verbranding.
Tegelijk zijn LED lampen een duidelijk nadeel in de winter. Aangezien ze nauwelijks warmte produceren, warmen ze je kweekruimte niet op zoals HID lampen. Hierdoor heb je waarschijnlijk extra verwarming nodig, zodat je planten in staat zijn te floreren wanneer het kouder is.
Hetzelfde geldt voor CFL (fluorescentie-) kweeklichten die kwekers nog volop gebruiken voor de vegetatieve fase. Net als LED's geven deze lampen nauwelijks warmte af. Mogelijk heb je dus iets van verwarming nodig om je planten tevreden en gezond te houden.
KOUD WEER EN BUITEN CANNABIS KWEKEN
In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het mogelijk buiten in koelere klimaten wiet te kweken. Je bent zelfs in staat het hele jaar door buitenwiet te telen als je je teelt goed plant. Het helpt bijvoorbeeld om het weer in je regio goed te weten. Zo is het mogelijk je oogst te timen voordat schimmel en vorst een probleem vormen. Hier zijn onze tips om wiet te kweken in koud weer.
1. KIES DE JUISTE CANNABISSOORT
Hoe goed een cannabissoort gedijt in bepaalde omstandigheden is sterk afhankelijk van de genetica. Met andere woorden; sommige soorten zijn beter uitgerust voor teelt in minder optimale omstandigheden dan andere. Het probleem met onze klimaatzone is niet zozeer de koudere temperatuur, maar het regenachtige weer in de herfst. Heeft een cannabissoort een bijzonder lange bloeiperiode nodig? Zodanig dat die zich uitstrekt tot in de regenachtige maanden? Dan leidt dit mogelijk tot schimmel die je waardevolle oogst in korte tijd vernietigt.
Kies daarom voor resistente cannabissoorten voor buiten die kans hebben deze omstandigheden te overleven. Zo zijn snelbloeiende soorten en autoflowers zeer geschikt in onze klimaatzone. Dit vanwege hun korte levenscyclus. In tegenstelling tot planten die tot laat in de herfst bloeien, zijn deze snelbloeiende varianten veel eerder klaar. Kweek je fotoperiodieke soorten? Kies dan variëteiten met een bloeiperiode van 9 weken of minder.
2. BEGIN BINNEN
Zaailingen en jonge cannabisplanten zijn bijzonder gevoelig voor koudere temperaturen. Kweek je cannabis binnen op in plaats van buiten en wacht tot ze sterk genoeg is voor de overgang. Zet haar aan het eind van de lente buitenshuis als er geen risico meer is op vorst.
3. OVERWEEG AUTOFLOWERS
Aansluitend op wat we eerder hebben gezegd, zijn autoflowers perfect voor minder optimale omstandigheden buiten. De meeste autoflowering soorten staan slechts 30 dagen of minder in de vegetatieve fase. Vervolgens gaan ze uit zichzelf in bloei. Hun levenscyclus van zaad tot oogst duurt soms slechts 8 weken. Op die manier ben je in staat je teelt perfect te plannen en precies voor de vorst of regen te oogsten. Bovendien zijn autoflowers niet afhankelijk van lichtblootstelling, in tegenstelling tot fotoperiodieke soorten. Dit betekent dat het mogelijk is ze buiten te zetten om te groeien en bloeien, ongeacht het seizoen.
4. HOUD EEN MOEDERPLANT BINNEN
Beter het zekere voor het onzekere! Als je buiten kweekt, weet je nooit wat er gebeurt. Zelfs met de beste planning is het altijd mogelijk geteisterd te worden door iets onverwachts. Denk aan vorst, onvoorspelbare stormen of dieren met een voorkeur voor je planten. Wanneer je een of twee moederplanten binnen in vegetatieve toestand houdt, heb je een back-up bij slecht weer en andere onverwachte zaken. Mocht er iets gebeuren met je cannabis, dan is niet alles verloren!
5. GEBRUIK POTTEN
Laten we zeggen dat je een prima plek hebt gevonden ergens in het bos of een andere mooie buitenlocatie. Plaats indien mogelijk je buitenplanten niet rechtstreeks in de grond, maar gebruik potten. Op die manier ben je in staat je planten eenvoudig te verplaatsen. Bijvoorbeeld als blijkt dat die “zonnige plek” die je in de lente hebt gevonden later niet zo geschikt is. Met planten in potten heb je daarnaast de mogelijkheid om ze veilig naar binnen te verplaatsen als vorst of zware regen is voorspeld.
6. KIES EEN GESCHIKTE KWEEKLOCATIE
Plaats je planten op een plek die direct zonlicht krijgt in de ochtend, om ervoor te zorgen dat ze potentieel gevaar of vorst overleven. De reden hiervoor? Het is beter als planten langzaam in staat zijn te "ontdooien" na een koude nacht. Op die manier overleven ze wellicht zelfs nachten met lagere temperaturen dan gezond is voor hun ontwikkeling. Kweeklocaties in de buurt van een meer of rivier zijn ook goed. Die zijn van nature een paar graden warmer, waardoor er ’s nachts minder kans op vorst is.
Tip: Als je vorst verwacht, geef je planten dan ’s avonds water. Dit beschermt de wortels tegen bevriezing.
HOE JE WIET KWEEKT IN KOUD WEER—CONCLUSIE
Als je graag cannabis kweekt, ben je niet beperkt tot de paar warme maanden van het jaar. Of je nu binnen of buiten teelt, met onze tips weet je zeker dat de koudere temperaturen geen roet in het eten gooien.
Veel kweekplezier!