Zelfgemaakt Biologische Meststoffen: Hoe Maak Je Dat?
Published :
Mar 31, 2018
Categories :
Andere onderwerpen
• Cannabisrecepten
Nu de interesse in holistisch en biologisch kweken toeneemt, is het logisch dat ook milieubewuste cannabiskwekers daaraan meedoen. En wat is een leuker begin, dan het maken van je eigen meststoffen? Het is goedkoop, milieuvriendelijk en levert fantastische, volledig natuurlijke toppen op! Hierbij een aantal manieren om aan de slag te gaan.
HOE MAAK JE ZELF MESTSTOFFEN?
Steeds meer mensen vragen zich af hoe biologisch iets eigenlijk is als het biologisch wordt genoemd. Met grootschalige productie, waarbij deskundige, juridische teams hun adviezen geven, zijn er altijd mazen in de wet te vinden. Alleen als je het product zelf maakt, weet je helemaal zeker dat het echt biologisch is.
BIOLOGISCH/ ZELFGEMAAKT VERSUS SYNTHETISCH
Meststoffen zorgen altijd voor hetzelfde resultaat; hoe groter de inname van voedingsstoffen, hoe hoger de opbrengst. De kwaliteit van die meststoffen is echter van invloed op het resultaat. Synthetische meststoffen uit de winkel zijn betaalbaar en garanderen zelfs een optimale opname van NPK (we leggen dat straks uit). Dit maakt ze een betrouwbare bron van voedingsstoffen.
Maar door iets meer moeite te doen en een biologische meststof te ontwikkelen, krijg je vaak betere, meer duurzame resultaten. Het is een goedkope, soms zelfs kosteloze methode die ongevaarlijk is. Ook is het beter voor het milieu. Als we bijvoorbeeld kijken naar composteren, dan is dat een goedkope methode. Hierbij worden afvalproducten gebruikt voor de ontwikkeling van een natuurlijk, sterk en biologisch product dat rijk is aan voedingsstoffen.
Daarnaast vervangen kwekers hun aarde vaak. Ze gooien de oude grond weg en gebruiken zak na zak, pot na pot. Als je echter gaat composteren, zorg je ervoor dat de cyclus in stand blijft. En dat proces is veel kostenefficiënter.
Het belangrijkste verschil tussen synthetische meststoffen uit de winkel en hun biologische evenknie, is al duidelijk in de naam. Zo is het ene een product van petrochemisch-intensieve productie in een monocultuur. Daarbij is een meststof in een laboratorium ontwikkeld om de groei te maximaliseren met uitgebalanceerde pH-waardes en strikte NPK-niveaus. Het gaat hier om synthetische meststoffen. Je krijgt echter vergelijkbare, of zelfs betere resultaten als je het zelf doet! Het enige wat je nodig hebt, is de juiste kennis, een beetje inspanning en groene vingers. Dus, waar begin je?
VOEDING: WAT ETEN PLANTEN?
Allereerst is het nodig dat je kennis hebt over NPK en waar je dat vandaan haalt (als je dat nog niet weet). NPK staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Simpel gezegd zijn dat de macronutriënten. Dit gebruiken planten voor een robuuste ontwikkeling en goede gezondheid. Daarnaast heeft een plant micronutriënten nodig. Dat zijn zeer kleine hoeveelheden metalen en mineralen. Deze zijn voor een goede groei van de plant net zo belangrijk als NPK. Voorbeelden daarvan zijn magnesium, mangaan, kobalt, calcium, ijzer, koper, zink, jodium, selenium en molybdeen. Bovendien heeft een plant nog andere organische bestanddelen nodig. Denk aan op natuurlijke wijze verkregen vitaminen en zuren. De synthetische productie van deze voedingsstoffen heeft als doel de gebruiksduur van het product te verlengen, het transport te vergemakkelijken en vooral om winst te genereren voor agrochemische bedrijven.
Samengevat, als je begrijpt welke voedingsstoffen een plant nodig heeft, dan ben je een mooi eind op weg om een sterke, biologische meststof te formuleren en te creëren. Hiermee kun je de groei en opbrengst optimaliseren. Daarbij worden alleen natuurlijke, goedkope en milieuvriendelijke ingrediënten en methodes gebruikt. En als je deze ingrediënten correct doseert en op het juiste moment toedient, zorgt het voor topopbrengsten.
DUS, HOE MAAK JE HET?
Een van de beste en makkelijkste biologische meststoffen om te maken, is compost. Mocht je niet weten wat composteren is; het is een makkelijk (maar enigszins tijdrovend) proces. Het komt erop neer dat je al je groente-, fruit- en tuinafval (gras, snoeiafval, enzovoort) bewaart in een compostvat. Dat groenafval laat je vervolgens een aantal weken in het vat zitten waardoor het compost wordt. Dit is een robuuste, milieuvriendelijke en goedkope meststof. Neem de tijd om je te verdiepen in composteren en hoe je de beste resultaten voor je plant(en) behaalt. Het merendeel van je gft-afval kan erin, maar er zijn wat dingen die je er niet in moet doen. Zo moet je er geen gevaarlijk onkruid, vlees, dierlijk afval, ontlasting of chemicaliën in doen.
Opmerking: als je composteert, kun je er ook voor kiezen om compostthee te maken. Voeg daarvoor een deel compostmateriaal toe aan twee delen water en laat dat 3-4 dagen zo staan. Daarna kun je het water gebruiken als meststof. Dit is vermengd met de compost, waardoor een voedingsrijke vloeistof voor je planten is ontstaan.
ANDERE MANIEREN OM BIOLOGISCHE MESTSTOFFEN TE MAKEN
• Door zeewier 2-3 weken in water te laten staan, ontstaat een goede bron van voedingsstoffen voor je planten. Dit vocht kun je gebruiken als meststof. Ook dit is een kosteneffectieve, maar tijdrovende methode.
• Met bananenschillen zorg je voor een goede hoeveelheid kalium. Dus als je ze toevoegt aan je compost of grond, is dat een goede bron van K van de NPK.
• Door eierschalen aan je grond toe te voegen, zorg je voor een goede bron van calcium.
• Mest. Mest is een breed begrip, want verschillende soorten dierenmest bevatten diverse voedingsstoffen. Konijnenmest bijvoorbeeld, is perfect als meststof. Maar kippenmest bevat veel NPK en moet worden verdund. Doe grondig onderzoek naar de voor- en nadelen en bedenk of je hiermee wilt werken. Er zijn namelijk een aantal mogelijke risico’s aan verbonden.
• Urine. De gedachte schrikt je misschien wat af. Toch is verdunde urine (verdunnen is het belangrijkste onderdeel, omdat pure urine planten kan beschadigen/verwoesten!) een extreem goede bron van stikstof. Zorg er allereerst voor dat je gezond bent. Verdun vervolgens een deel urine in 8 delen water. Niet de meest verheven optie, maar zeker een goede bron van voedingsstoffen.
LAAT MAAR GROEIEN!
Al met al moet je ontdekken wat voor jou het beste werkt. Een aantal van de genoemde methodes is misschien wat lastig. Bijvoorbeeld als je geen toegang hebt tot een tuin. Maar het is niet onmogelijk; het enige wat ervoor nodig is, is toewijding en wat inspanning! Wil je helemaal groen werken? Geef je groene vingers dan de ruimte en laat de synthetische meststoffen staan! Laat de boel maar groeien. Hoe groener, hoe beter.