Over Lichtverbranding Bij Cannabis En Hoe Het Te Voorkomen

Published :
Categories : Cannabis kweken

Over Lichtverbranding Bij Cannabis En Hoe Het Te Voorkomen

Hoewel cannabis een aanzienlijke hoeveelheid licht vereist, is het ook mogelijk te veel te geven. Als dit gebeurt en je planten stress ervaren, kunnen allerlei kweekproblemen ontstaan. Laten we het hebben over lichtverbranding bij cannabis – hoe het te herkennen en te voorkomen.

Normaal gesproken kan cannabis veel licht verdragen en het is inderdaad vereist voor optimale groei. Dit is zeker het geval tijdens de bloei, zodat je een vooruitzicht hebt op een rijkelijke oogst. Maar cannabis te veel licht geven, is ook mogelijk, vooral als je binnen kweekt met krachtige kunstmatige lichten.

Te veel licht kan je cannabisplanten op verschillende manieren stress bezorgen. Lichtverbranding betekent dat de bladeren die het dichtst bij de lichtbron zitten geel worden en in veel gevallen verkruimelen en afsterven. In sommige gevallen kan je plant ook verbleekt raken, haar kleur verliezen en spierwit worden.

DE TEKENEN EN SYMPTOMEN VAN LICHTVERBRANDING

Als je planten aan verbranding door licht lijden, zijn het gewoonlijk de bladeren bovenin, direct onder de lampen, die aangetast zijn. Deze worden geel en sterven op een gegeven moment af. Maar niet altijd uit lichtverbranding zich direct in gele bladeren. Soms gaan de bladeren eerst overeind staan voordat ze verschillende tinten aannemen.

LICHTVERBRANDING ONDERSCHEIDEN VAN EEN STIKSTOFTEKORT

Sommige andere cannabis teeltproblemen, zoals een stikstoftekort, kunnen ook gele bladeren veroorzaken. Er zijn echter altijd manieren om de ene van de andere aandoening te onderscheiden. Het meest onmiskenbare verschil met een stikstoftekort is dat lichtverbranding de bovenste bladeren, dichtbij de lamp, aantast. Een stikstoftekort begint doorgaans zichtbaar te worden in de oudere bladeren, onderaan de plant.

De gele bladeren bij een stikstoftekort verwelken eveneens, waarna ze afbrokkelen en er gewoonlijk uit zichzelf af vallen. Door licht verbrande bladeren blijven echter normaal gesproken aan de plant zitten en laten zich er niet zo gemakkelijk af plukken. Het vergelen door lichtverbranding laat ook de binnenste aderen van de bladeren groen, wat niet het geval is bij een stikstoftekort.

Maar gele bladeren in de top zijn niet het enige symptoom van lichtverbranding. In sommige gevallen krijgen de bladeren een roodachtige of paarse kleur, evenals bruine vlekjes en verbrande bladpunten of randen.

VOEDINGSPROBLEMEN KUNNEN DE SYMPTOMEN VAN LICHTVERBRANDING VERERGEREN

Indien je cannabis plant niet de juiste voeding krijgt voor optimale groei, of het aan andere problemen lijdt, is de kans groter dat ze verwoest wordt door lichtverbranding. Gezonde planten kunnen dit veel beter verduren.

LICHTVERBRANDING HERKENNEN

De symptomen van lichtverbranding hoeven niet altijd direct zichtbaar te zijn. Soms hangt de lamp maar net iets te dicht op de plant, waardoor de verbranding langzaam gaat en je het misschien niet meteen herkent. In dit geval sterven de bladeren langzaam af, in de loop van enkele weken. Wanneer dit gebeurt, stel je mogelijk de eerste signalen van lichtverbranding op de oudere bladeren vast. Dit maakt het achterhalen van de werkelijke oorzaak lastiger.

Over Lichtverbranding Bij Cannabis En Hoe Het Te Voorkomen

VERBLEKING DOOR LICHT

Cannabisbladeren en toppen die blootgesteld zijn aan te veel licht kunnen soms verbleekt raken. In plaats van geel te worden en te verkruimelen, verliezen ze alle kleur en worden ze spierwit. Dit kan gebeuren als je moderne, krachtige LED of HPS kweeklampen hebt die te dicht op je planten zijn geplaatst.

Van witte, licht-gebleekte toppen wordt soms beweerd dat het albino cannabis of een nieuwe witte cannabissoort betreft. Helaas is er niks positiefs aan deze gebleekte planten, behalve hun opmerkelijke verschijning. In werkelijkheid hebben verbleekte toppen hoogstwaarschijnlijk al grotendeels hun smaak of potentie verloren, of beide.

Verbleekte toppen door te veel licht is niet zeer gebruikelijk. Meestal zien toppen die blootgesteld zijn aan te veel licht er verbrand uit en hebben de kleinere blaadjes erop een donkerder, bruinere kleur.

HOE LICHTVERBRANDING VAN JE CANNABISPLANT TE VOORKOMEN

Als je vermoedt dat je plant lijdt aan lichtverbranding, zijn er twee zaken die je kunt doen:

- Vergroot de afstand tussen je kweeklampen en je planten
- Verminder de intensiteit van je kweeklampen

In het geval dat je geen mogelijkheid hebt de kweeklampen omhoog, verder van je planten, te verplaatsen, kun je kiezen voor het naar beneden buigen van de planten om zodanig de afstand te vergroten. Je kunt ook overwegen de top van de plant eraf te knippen, maar doe dit alleen als de plant nog in de vegetatieve is.

WAT IS DE OPTIMALE AFSTAND TUSSEN JE PLANTEN EN KWEEKLAMPEN?

Kweeklampen kunnen sterk variëren in hun intensiteit en wattage, in het lichtspectrum dat ze produceren en het algemene type licht dat gebruikt wordt, bijvoorbeeld LED of HPS. De meeste gerenommeerde kweeklampproducenten geven informatie over de aanbevolen afstand van planten in verhouding tot de bron. De afstand hangt ook af van de groeifase waarin de plant zicht begeeft. Jonge planten vereisen natuurlijk een grotere afstand omdat ze gevoeliger zijn voor blootstelling aan licht.

Mocht je geen informatie kunnen vinden over de aanbevolen afstand voor je lichten, om wat voor reden dan ook, aarzel dan niet om in je lokale grow-shop advies te vragen.

HOE ZIT HET MET LICHTVERBRANDING BUITEN?

Lichtverbranding is buiten, zelfs onder het meest intense zonlicht, veel minder waarschijnlijk. Het enige moment waarop je voorzichtig moet zijn met zonlicht is als je de planten van binnen naar buiten verplaatst. In dat geval moeten je voormalige binnenplanten gewend raken aan buiten. Je moet ze niet vanuit je binnentent rechtstreeks in de volle zon zetten. Zet ze eerst op een schaduwrijke buitenplek zodat ze rustig kunnen wennen aan de nieuwe, lichte omgeving. Na ongeveer een week kun je ze op een zonniger plekje neerzetten.

LICHTSTRESS & HITTESTRESS

Regelmatig treedt lichtverbranding bij cannabis gelijktijdig op met de symptomen van hittestress. Dit komt doordat veel kweekverlichting, met uitzondering van enkele LED lampen, ook aanzienlijke warmte afgeven.

Als planten te dicht op de lichtbron staan, lopen ze vaak ook substantiële hittestress op, naast de stress door overmatige blootstelling aan licht. Dit betekent dat je plant waarschijnlijk symptomen van beide aandoeningen vertoont – te veel licht en te veel hitte. Deze symptomen kunnen evenzo verschijnen in de vorm van verwelking, verkleuring en afstervende bladeren.

Binnentelers die onder kunstmatig licht kweken, kunnen, om te bepalen of de hitte onder een kweeklamp te veel voor de plant is, een eenvoudige truc gebruiken: houd je hand ter hoogte van de plant onder de lamp. Als het comfortabel warm en niet te heet voor je is, dan zouden je planten het ook prima moeten doen.

EEN LAATSTE TIP

Houd er rekening mee dat elke verandering in de groeiomstandigheden van je plant, zoals het versterken of verminderen van de lichtintensiteit of wijzigingen in de temperatuur, andere bewatering en voeding vereist. Meer licht laat je planten sneller groeien, wat betekent dat ze ook meer water en voedingsstoffen nodig hebben. Regelmatig bewateren in kweekomstandigheden met intensief licht en hoge temperaturen kan ook helpen de lichtverbranding te beperken.