De Beste Manieren Om De Opbrengst Van Je Cannabis Te Verhogen
Published :
Jun 19, 2018
Categories :
Cannabis kweken
Hoe bedrevener je raakt in het kweken, hoe meer trucjes je beheerst om effectief je oogst te verhogen. Dit zijn onze topfavorieten.
Wiet kweken is niet zo lastig. Om fantastische cannabis te telen, heb je echter wel wat oefening en ervaring nodig. En om ook nog de oogst te verhogen, is nog meer bedrevenheid vereist. Om aan de lopende band goed presterende planten te telen, is zelfs een ware kunst.
Nadat je een paar keer succesvol hebt gekweekt, is dit de volgende stap. Gelukkig hoef je voor deze technieken geen extra geld uit te geven. Er zijn verschillende manieren waarop je superieure oogsten kunt binnenhalen. Met vallen en opstaan kom je erachter met welke technieken je het meeste succes behaalt.
Cannabis heeft een zeer voorspelbare groeicyclus. Het is bovendien een bijzonder veerkrachtige plant. Dat wil zeggen dat ze nogal wat tegenslag kan verwerken. Daarom kun je er gerust wat mee experimenteren zonder dat je een catastrofe riskeert.
Hier zijn onze allerbeste manieren die we aanbevelen om je oogst effectief te verhogen. Ga er eens mee aan de slag. En vergeet niet te glunderen van trots als je erachter komt hoeveel wiet dat wel niet oplevert.
MAAK NAUWKEURIGE AANTEKENINGEN
Dit lijkt misschien niet veel op een techniek om je oogst te verhogen. Toch is het het meest belangrijke wat je kunt doen als je een kweek draaiende houdt. Bovendien is het de enige manier waarop je de oogst consequent naar een hoger niveau tilt.
Met gedetailleerde aantekeningen kun je ze altijd opnieuw raadplegen en je plannen bijstellen. De gevolgen van sommige acties in de kweekruimte zijn pas na enkele dagen of zelfs weken zichtbaar. Het is een beginnersfout om te denken dat je alle beslissingen die je neemt, kunt onthouden.
Of het nu gaat om het aanvullen van tekorten, het geven van plantenvoeding, het gebruiken van additieven of trainingstechnieken en dergelijke, het is essentieel de details te kennen die het 'm doen.
KEN JE SOORT DOOR EN DOOR
Hoewel enigszins voorspelbaar, reageert niet elke cannabis soort op dezelfde manier. Zo zijn er die meer krachtige of juist minder krachtige voeding nodig hebben. Andere soorten tolereren warmte en vochtigheid juist weer anders. Ook zijn er variëteiten die resistent tegen schimmels zijn, terwijl andere planten beter op trainingstechnieken reageren.
Van elke soort kunnen ook meerdere fenotypes bestaan. Dat kan het allemaal nog wat lastiger maken. Daarom houden de meest geavanceerde kwekers er een moederplant op na van een bekende soort (een bepaald fenotype) die de meeste en beste wiet produceert. Daarbij worden klonen van de moederplant genomen. Zo weet je als kweker zeker dat de plant met hetzelfde tempo groeit, hetzelfde voedingsschema behoeft en een goede oogst oplevert.
Voor het onderhouden van een moederplant is een grote kweekruimte nodig. En je moet meer plannen. Als je dus een kleine ruimte hebt, is dit helaas niet mogelijk. Vanuit zaad kweken hoeft echter absoluut geen spelbreker te zijn. Je kiest gewoonweg een zadenbank met een topreputatie, zodat je gegarandeerd waar voor je geld krijgt.
Het allerbelangrijkste is dat je je favoriete soort zo goed mogelijk leert kennen. Zo kun je de genetica de beste omgeving en voedingsstoffen bieden, zodat ze zich volledig kan ontplooien.
EEN ETIKET IS GEEN WET
Het etiket op een fles met vloeibare meststoffen bevat slechts ruwe cijfers om je op weg te helpen. Het is vrij algemeen en betreft vaak alleen gemiddelden. Vergeet niet dat iedere soort meer of minder behoefte kan hebben aan voedingsstoffen. Bovendien kunnen planten meer of minder gevoelig zijn voor macro- of microvoedingsstoffen.
Zowel het geven van te veel als te weinig meststoffen kan rampzalig zijn voor je oogst. Door je plant goed in de smiezen te houden en de aantekeningen die je gemaakt hebt na te lezen, kun je de gulden middenweg vinden, zodat je planten snel en krachtig groeien.
Neem de tijd om wat meer te weten te komen over basisvoedingsstoffen voor cannabisplanten. Met name voor planten die naar een andere groeifase overgaan. Een goed getimede K (kalium) boost vlak voor het overschakelen naar de bloeiperiode kan bijvoorbeeld het aantal locaties waar toppen groeien aanzienlijk verhogen. Bovendien zorgt het ervoor dat de ruimtes tussen de nodes klein blijven en de toppen niet gaan strekken. Ook kan een PK (fosfor en kalium) boost na het uitstrekken je toppen in grote groene monsters veranderen.
Voor een PK boost moet je echter wel in actie komen. Om effectief te zijn, moet het binnen een tijdsframe van 4-7 dagen vallen. Experimenteer gerust wat en maak altijd aantekeningen.
OEFENING BAART KUNST, BEGIN DUS MET TRAINEN
Planten train je door hun groei te manipuleren. Doorgaans doen mensen dat om twee redenen. Training belemmert namelijk verticale groei en de opbrengst wordt hoger.
De bedoeling is dat je de dominantie van de hoofdtop tenietdoet. Cannabisplanten investeren doorgaans meer energie in de hoofdcola. Door een plant echter te laten denken dat ze meerdere cola's heeft, produceert ze die ook daadwerkelijk voor je.
De meest algemene trainingstechnieken zijn onder meer:
• Toppen: het verwijderen van de bovenste scheut. Hierdoor wordt de steel in tweeën verdeeld en maakt de plant meer zijtakken aan.
• FIM: lijkt op toppen, maar met deze methode knijp je in de top, die je deels laat zitten. Als je het correct uitvoert, kan dit wel vier nieuwe hoofdtakken opleveren.
• ScrOG (Screen Of Green): door de plant door een horizontaal net te weven, kun je een gelijkmatig bladerdak krijgen, zodat alle delen maximaal licht ontvangen.
• SOG (Sea Of Green): in plaats van een paar grotere planten te kweken, kweek je met een SOG heel veel kleine planten, doorgaans klonen. Vaak gaan ze eerder over tot de bloei, maar elke kloon ontwikkelt wel een enorme centrale cola.
• Supercroppen: door een steel voorzichtig in een hoek van 90º te knakken, veroorzaak je een kneuzing. Na verloop van tijd geneest deze en wordt het een dikke, sterke knokkel die meer gewicht kan dragen dan normaal. Met deze techniek kun je het bladerdak gelijkmatiger maken.
MEER LICHT EN CO₂
Cannabis heeft ook licht en koolzuurgas nodig als voeding. Meer licht geven, is misschien wel de beste manier om de opbrengst te verhogen. Zolang je op de temperatuur en de luchtvochtigheid let, kun je met een gerust hart meer CFL's, LED's, HID-lampen of plasmalampen ophangen. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Over het algemeen geldt echter: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
Het geven van extra koolzuurgas vereist wat meer. Je hebt er namelijk een afgedichte ruimte voor nodig. Ook vereist het extra energiekosten voor het verlagen van de luchtvochtigheid en het laten draaien van de airconditioning.
Wat betreft het prestatievermogen gaat er echter niets boven de combinatie van een hoge lichtintensiteit en het geven van extra koolzuurgas. Anekdotisch bewijs suggereert dat je de oogst hiermee met 40-60% verhoogt.
GROTERE POTTEN, LANGERE GROEIPERIODE
De gedachte hierachter is eenvoudig. Hoe groter de pot, hoe groter het wortelstelsel, hoe groter de plant. In werkelijkheid ligt dit echter allemaal wat genuanceerder.
Als je geen 5l pot, maar eentje van 50l gebruikt, wil dat nog niet zeggen dat je planten het tienvoudige produceren. Als je binnen kweekt, kan een 50l pot zelfs overdreven zijn. Potten van 5l hebben echter een grote invloed op de uiteindelijke hoogte van je planten. Daarom kun je binnen ofwel meer 5l potten neerzetten, of minder planten kweken en grotere potten van 10, 15 of 20l gebruiken.
In handleidingen voor beginnende kwekers wordt doorgaans een groeiperiode van 4 weken aanbevolen. Vervolgens moet je "overschakelen" naar een 12-12 lichtregime voor de bloei. Dat wil echter niet zeggen dat je de groeiperiode niet kunt verlengen.
Met een grotere pot kunnen de wortels dieper groeien, waardoor de plant het signaal krijgt dat ze hoger en breder kan worden. Door de groeiperiode met een paar weken te verlengen, geef je haar de kans om haar wortelstructuur te verbeteren. Zo kan de plant zichzelf programmeren een aanzienlijke groeispurt te ondergaan als ze overgaat naar de bloei.
Zijn die paar extra weekjes vegetatieve groei het waard? Die vraag krijg je pas beantwoord bij je uiteindelijke opbrengst.