Het Binnenkweken Van Cannabis
Published :
Jan 26, 2018
Categories :
Cannabis kweken
Misschien denk je dat het kweken van cannabis lastig is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met wat basiskennis over het telen en over hoe je veelgemaakte fouten vermijdt, is het binnenkweken van wiet gemakkelijk en lonend. Lees er alles over in Zambeza's indoor kweekgids!
Veel Europese cannabis kwekers in gematigde klimaten kiezen ervoor om hun cannabisplanten binnen te kweken. Wanneer je een tent of kweekruimte hebt, kun je de planten de beste omstandigheden bieden. Je hebt namelijk de temperatuur en blootstelling aan licht in eigen beheer. Daarnaast hebben binnenkwekers ook meer privacy en worden ze zo minder snel ontdekt.
Om te beginnen met je eerste binnenproject, hoef je je alleen maar aan onze indoor kweekgids te houden. Hierin vind je alles wat je moet weten, waarbij we ook bespreken hoe je veelgemaakte fouten vermijdt. Wees gerust, want de kunst van het kweken van cannabis heb je zo onder de knie!
Als je van plan bent succesvol binnen te kweken, moet je rekening houden met een aantal variabelen. Denk aan je kweekruimte, verlichting, groeimedium, potten voor de planten, voedingsstoffen en bewatering. Maar ook aan pH niveaus, luchtcirculatie, enzovoort. Laten we echter niet op de zaken vooruitlopen. Voordat we hier dieper op ingaan, moeten we het eerste, meest belangrijke aspect van je binnenproject behandelen. En dat is het ontkiemen van je zaden!
DE BESTE MANIER OM JE CANNABIS ZADEN TE ONTKIEMEN
Als je even over het internet surft, kom je verschillende methoden tegen om zaden te ontkiemen. Laat je niet overweldigen of in de war brengen. De meest simpele, risicoarme manier om je zaden te ontkiemen, is door ze rechtstreeks in de aarde te planten.
Om te beginnen, stop je de zaden in je potten op een diepte van ongeveer 1cm, in stevig aangedrukte, vochtige aarde. Zorg ervoor dat de temperatuur in je kweekruimte niet te warm en niet te koud is; een gematigde temperatuur van 20-25°C is het beste om je zaadjes in te ontkiemen.
Sommige cannabis kwekers gebruiken andere methoden om hun zaden te ontkiemen. De keukenrol methode wordt vrij vaak gehanteerd, evenals het ontluiken van zaadjes in een glas water. Eerlijk gezegd, maken deze methoden de zaken ingewikkelder dan ze zijn. Rechtstreeks ontkiemen in aarde is de meest veilige manier omdat de zaailingen hiermee het minste risico lopen. Daarnaast hoeven je planten niet te worden verpot en kunnen ze in dezelfde pot volwassen worden, mits de container natuurlijk groot genoeg is.
Nadat je je zaden hebt geplant, moet je ervoor zorgen dat de aarde vochtig blijft en niet uitdroogt. Je moet er echter ook om denken dat je de net geplante zaadjes niet te veel water geeft.
De meest belangrijke factor voor het succesvol ontkiemen van zaden, is de kwaliteit van de zaadjes. Zorg ervoor dat je uitsluitend het allerbeste cannabis zaad kweekt. Zoals de zaden die bij Zambeza verkrijgbaar zijn. Dit verzekert een veel betere kiemkracht. Hoogwaardige zaden ontkiemen meestal na slechts twee of drie dagen. Zaadjes van slechte kwaliteit doen er veel langer over of ontspruiten helemaal niet!
[*** HERE IS SPACE WHERE YOU CAN LINK TO 3-4 RECOMMENDED ZAMBEZA STRAINS. OTHERWISE YOU CAN JUST CUT THIS SECTION***]
Als je net begint met het binnenkweken van cannabis, kunnen we de volgende soorten aanbevelen.
WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN ALS JE BINNEN CANNABIS KWEEKT?
JE KWEEKRUIMTE
We zeggen wel "kweekruimte", maar de meeste kwekers hebben niet echt een aparte kamer nodig om een paar planten te kweken. Veel telers gebruiken hun kelder, een kast of een kweektent. Nu het kweken van cannabis in opkomst is, bieden veel growshops tenten aan. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei maten en prijsklassen. Ze variëren van simpele set-ups tot complete uitrustingen met verlichting en luchtfilters.
Voordat je een tent aanschaft of ruimte maakt in je kelder, moet je eerst weten hoeveel planten je wenst te kweken. Als je net begint, kan het slim zijn met één of twee te beginnen. Je hebt dan minder ruimte nodig en het is gemakkelijker je planten in de gaten te houden of te verplaatsen. Mocht je tegen problemen aanlopen met je eerste project en een plant verliezen, is dat ook geen ramp voor je portemonnee.
Minder planten kweken betekent daarnaast dat je niet zoveel hoeft te investeren in kweekapparatuur, zoals verlichting, filters en ventilatie.
KWEEKLAMPEN
Om goed te kunnen groeien, hebben cannabisplanten veel licht nodig. Daarom is het kiezen van kweeklampen ontzettend belangrijk. Op de huidige markt vind je een groot aanbod. Eén ding moet je echter niet doen en dat is kiezen voor goedkope lampen.
Neem het advies aan van doorgewinterde kwekers: een hoogwaardige lamp kan een groot verschil maken. Laten we eens bespreken welke types kweeklampen je kunt kopen.
• HID Kweeklampen
HID (high-intensity discharge) kweeklampen zijn betaalbaar, betrouwbaar en efficiënt. Als je met deze lampen kweekt, kies je meestal voor twee types. Het eerste is de metaal halide (MH) lamp die een "koeler" blauwachtig licht uitstraalt, wat ideaal is voor de vegetatieve fase. Het tweede is de high-pressure sodium (HPS) lamp die een meer roodachtig lichtspectrum uitstraalt, wat geschikt is voor de bloeiperiode.
• LED Lampen
De laatste tijd zijn LED kweeklampen steeds populairder geworden onder cannabis kwekers. Er kleven dan ook voordelen aan LED lampen, zeker in vergelijking met HID verlichting. Zo gebruiken ze minder elektriciteit en daardoor zijn ze efficiënter. LED lampen geven ook minder hitte af dan andere kweeklampen. Het nadeel van hoogwaardige LED verlichting is dat het duurder is in aanschaf. Houd er ook rekening mee dat er veel inferieure LED lampen verkrijgbaar zijn. Je lijkt misschien geld te besparen met een goedkope, imitatie LED lamp, maar het loont als je investeert in een betrouwbaar product waar je lang plezier van hebt.
JE GROEIMEDIUM
Het kweken van cannabis kan best veel van je eisen. Er zijn diverse kweekmethoden, zoals hydroponics en aeroponic systemen, en elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. In deze gids vestigen we de aandacht op de meest traditionele en simpele manier van kweken, namelijk in aarde. Dit is niet slechts voor beginners; ook sommige meesterkwekers geven nog altijd de voorkeur hieraan. Een voordeel voor beginnelingen is natuurlijk wel dat aarde meer vergevingsgezind is.
NIET ALLE BODEMMENGSELS ZIJN HETZELFDE
Ja, je kunt een zak universele potgrond halen uit het tuincentrum en een succesvolle oogst behalen. Maar vaak pakt dit niet zo goed uit. Daarnaast kunnen veel betere resultaten worden behaald met aarde die speciaal voor cannabis is ontwikkeld. Het moet rijk en donker zijn en goed draineren. Daarom moet je elk bodemmengsel vermijden dat een modderige textuur krijgt als het nat wordt.
De meeste bodemmengsels uit de winkel zijn reeds bemest, maar de voedingsstoffen die erin zitten, gaan meestal geen gehele levenscyclus mee. De mengsels voorzien je planten een aantal weken van voeding, misschien zelfs tot aan de bloeiperiode. Tijdens de bloei heeft een plant echter meer PK nodig en minder N dan in de vegetatieve fase. Sommige bodemmengsels, zoals Miracle-Gro, bevatten meststoffen die geleidelijk worden afgegeven. Deze moet je vermijden. Ze zijn dan misschien geweldig voor sierplanten, maar niet voor cannabis.
Als je wat meer ervaring krijgt met het kweken van cannabis, wil je misschien wel je eigen mengsel maken. Wiet kwekers mixen ingrediënten als perliet, vermiculiet, vleermuizen guano, wormenmest en andere bestanddelen om hun eigen "superaarde" te maken. Een beetje surfen op internet levert veel recepten op voor het samenstellen van een supermix. Laten we het voor nu echter even simpel houden.
POTTEN
Er zijn ontzettend veel verschillende potten en containers verkrijgbaar tegenwoordig, van de simpele plastic bloempotten tot "smart potten" en potten die zichzelf bewateren. Ook hier hoeven we alles niet ingewikkelder te maken dan het is. Je kunt je cannabisplanten prima kweken in een simpele bloempot. Het is wel belangrijk dat je de juiste maat kiest voor je planten. Vaak onderschatten kwekers hoe groot een plant daadwerkelijk wordt. Potten van 20l zijn een goed startpunt voor de meeste indica-dominante soorten en hybrides.
Bij het kiezen van potten moet je ook rekening houden met een goede drainage. Veel potten hebben gaten in de bodem of zijn reeds voorbewerkt zodat je zelf gemakkelijk gaatjes kunt maken.
Tip: afhankelijk van de kweekruimte en het aantal planten, kun je met rechthoekige potten beter gebruikmaken van de ruimte!
VOEDINGSSTOFFEN VOOR CANNABIS
Als je begint met het kweken van cannabis, zijn de voedingsstoffen in de grond niet genoeg om je planten hun hele leven van voeding te voorzien. Je moet dus nutriënten toevoegen aan je groeimedium. Vloeibare voedingsstoffen worden het meest gebruikt en kunnen ook gemakkelijk door het water worden gemengd.
Hoewel er een overweldigend aanbod voedingsstoffen voor cannabis is, heb je eigenlijk maar twee basistypes voeding nodig. Ten eerste nutriënten voor de vegetatieve fase van je planten en ten tweede voedingsstoffen voor de bloeiperiode. Een plant heeft diverse macro- en microvoedingsstoffen nodig om krachtig te kunnen groeien, maar de drie belangrijkste elementen zijn stikstof, fosfor en kalium (NPK). Tijdens de vegetatieve fase hebben planten veel stikstof nodig. In de bloeiperiode is die behoefte er minder. In plaats daarvan willen de planten graag meer fosfor en kalium om veel vette en smakelijke toppen te produceren.
Voordat je je planten flink verwent met voeding, moet je wel weten dat "voedingsverbranding" door een overschot aan nutriënten een veelgemaakte beginnersfout is. Dit wordt ook niet vergemakkelijkt door het feit dat veel fabrikanten van voedingsstoffen extreme doses aanraden om meer producten te kunnen verkopen. Wil je het risico op overbemesting verlagen? Dan is het verstandig te beginnen met de helft of zelfs een kwart van de aanbevolen dosering.
Een andere veelgemaakte fout is het te vroeg voeden van je zaailingen. Kleine plantjes zijn zeer gevoelig voor overbemesting. Net ontkiemde zaailingen hoef je twee tot drie weken lang dan ook geen voeding te geven. Zodra je planten hun derde setje echte bladeren hebben ontwikkeld, kun je beginnen met een heel lichte dosering.
DE CORRECTE MANIER VAN WATER GEVEN
Net als met voedingsstoffen, hebben cannabis kwekers vaak de neiging te overdrijven als het om water gaat. Verrassend genoeg is overbewatering een van de meest voorkomende, fatale fouten die telers maken.
Voor een gezonde ontwikkeling, is het verstandig om grondig, maar met tussenpozen water te geven. Geef genoeg om te verzekeren dat de bodem doorweekt is. Dus totdat je water uit de bodem van de container ziet komen. De volgende stap is heel belangrijk: laat de bodem uitdrogen voordat je weer water geeft.
Een simpele "gewichtstest" geeft je een goede indicatie van het water in de potten. Til gewoon de pot op om hier een goede inschatting van te maken. Helaas kan langdurige overbewatering in een later stadium tot allerlei problemen leiden.
HET BELANG VAN DE PH VAN JE WATER OF VOEDINGSOPLOSSING
Het juiste pH niveau van water of de voedingsoplossing wordt vaak vergeten, vooral door beginnende cannabis kwekers. Wiet heeft echter een klein bereik voor de optimale pH, waarin de planten de voedingsstoffen kunnen opnemen. Als het pH niveau niet klopt, kan er een "voedingsblokkade" ontstaan. Hierdoor kunnen de planten geen voedingsstoffen meer opnemen, ook al zijn ze wel aanwezig. Om deze reden is het belangrijk dat de pH van je water of voedingsoplossing altijd correct is.
Aarde is echter wat meer vergevingsgezind voor wat betreft de pH. Als de pH-waarde niet optimaal is, kan de bodem dit wat compenseren. Maar het is nog steeds belangrijk dat je zorgt voor een pH niveau van 6,0-7,0 in je water of voedingsoplossing.
Om de pH te meten en aan te passen, kun je in elke growshop terecht voor een pH-meter of pH druppels. Met druppels "pH down" of "pH up" kun je de pH-waarde van je water of voedingsoplossing eenvoudig aanpassen.
LUCHTCIRCULATIE
Afhankelijk van de hoeveelheid gekweekte planten, kunnen cannabis kwekers best veel eisen hebben als het gaat om luchtfiltering en het verwijderen van ongewenste geurtjes. In kleinschalige projecten hoef je je hoofd echter niet te breken over deze zaken. Met een simpele ventilator kun je de planten al voorzien van een lekker briesje. Goede luchtcirculatie helpt om schimmel te voorkomen, houdt de temperatuur laag en kan sommige insecten verjagen. Daarnaast moedigt het lichte briesje je cannabisplanten aan om sterkere en meer robuuste stelen te ontwikkelen. Afhankelijk van de hoeveelheid planten, de locatie en het seizoen, kan het zo zijn dat je meer uitgebreide inlaat/uitlaat ventilatiesystemen nodig hebt om alles soepel te laten draaien.
HET REGULEREN EN MONITOREN VAN JE PROJECT
Met de juiste aarde, goede kweeklampen, speciale cannabis voeding en uiteraard hoogwaardige zaden, hebben we bijna alle onderwerpen besproken die leiden tot een royale oogst. Wat rest, is het reguleren en monitoren van je project om de beste resultaten te behalen.
Ook hiervoor hoef je niet gestudeerd te hebben. Verbind je kweeklamp simpelweg aan een timer, zodat je een consistente licht-duisternis cyclus hebt in elke fase van de ontwikkeling.
Zodra je meer ervaring hebt, kun je de timer gebruiken om je planten achttien uur van licht te voorzien tijdens de vegetatieve fase. Vervolgens wek je de bloei op door het aantal lichturen te veranderen naar 12-12; twaalf uur licht en twaalf uur duisternis. Autoflowering zaden kunnen trouwens gewoon achttien uur per dag licht ontvangen tijdens hun gehele levenscyclus.
We hebben ons uiterste best gedaan om alle essentiële onderdelen van het binnenkweken van cannabis te bespreken. Het is nu aan jou om deze informatie te gebruiken voor het behalen van een prachtige oogst. Als je de planten goed observeert en van je fouten leert, word je in no time een zeer bekwame kweker. Succes!